v.l.n.r.: Wethouder van Burgsteden (Gemeente), directeur/bestuurder Leo Overmars (Wovesto) en voorzitter Jan Smulders (HBV).
v.l.n.r.: Wethouder van Burgsteden (Gemeente), directeur/bestuurder Leo Overmars (Wovesto) en voorzitter Jan Smulders (HBV).

Gemeente, Wovesto en huurdersbelangenvereniging maken afspraken

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op woensdagochtend 2 december zetten de gemeente, Woningbouwvereniging Wovesto en de huurdersbelangenvereniging van Wovesto, een handtekening onder de prestatieafspraken. Deze afspraken gaan over het wonen en de woonopgaven in Sint-Oedenrode in de periode 2016 – 2020.

Woningwet
Op 1 juli 2015 is de Woningwet van kracht geworden. In deze wet is onder andere opgenomen, dat de woningcorporatie een "bod" moet uitbrengen op de gemeentelijke Woonvisie. Deze Woonvisie voor Sint-Oedenrode is in juli door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin is opgenomen dat er de komende 10 jaar 660 woningen gebouwd worden. 150 van deze woningen zijn sociale huurwoningen. Wovesto heeft eind oktober aan de gemeente laten weten hoe zij vanuit haar rol invulling kan geven aan deze woonvisie. Dit is het zogenaamde bod wat is uitgebracht. De gemeente heeft, samen met de huurdersbelangenvereniging, een aantal keren met Wovesto om tafel gezeten om over dit bod te praten. Dit heeft geresulteerd in prestatie afspraken tussen deze drie partijen.

Inhoud afspraken
In de prestatieafspraken zijn partijen een aantal zaken overeen gekomen. Zo zal Wovesto 80% van haar woningen bereikbaar houden voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Daarnaast streeft Wovesto ernaar om jaarlijks gemiddeld 15 tot 30 woningen nieuw te bouwen. Hiermee wordt voldaan aan de Woonvisie. Tot slot is het streven om deze nieuwbouw als energie-0-woningen en levensloopbestendig te realiseren. Het gehele document "prestatieafspraken" zal door Wovesto op haar website worden geplaatst.