Justyna Libert 'aan de poets'
Justyna Libert 'aan de poets' Foto: Jeroen van de Sande

‘Ik houd van schoon’

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Met de lente in de bol neemt de drang naar poetsen toe bij veel mensen. Je kent de term ‘voorjaarsschoonmaak’ vast en zeker en die uitspraak is niet voor niets ontstaan. Toch kan ik me er amper iets bij voorstellen. Mijn handen beginnen bij de eerste zonnestralen niet te jeuken om een dweil of poetsdoek te pakken. Gelukkig voor schoonmaakondernemer Justyna Libert ben ik niet de enige. Sinds 1 januari is de geboren Poolse bezig met haar bedrijf Just clean and go en ze heeft het hartstikke druk. Deze maandag mag ik bij haar op de koffie komen… maar niet bij haar thuis.

Door: Jeroen van de Sande

De deur aan de Laan ten Rode zwaait open en de poetsvrouw des huizes doet open. Justyna heeft een glimlach op haar gezicht waar je vrolijk van wordt en ze begint al meteen te buurten. “Zo, eerst de hond even buiten. Ga maar lekker zitten…” wijst ze naar een grote brandschone tafel met zes stoelen. “Ik heb bijna alles al gepoetst”, zegt ze trots. Volgens mij heeft ze in de gaten dat ik onder de indruk ben van haar werk. Wanneer ik haar vraag waarom ze zo van poetsen houdt, begint ze nog meer te stralen. “Ik hou van schoon en opgeruimd, echt waar! Ook kan ik genieten van het resultaat als ik klaar ben.” Justyna steekt het niet onder stoelen of banken dat ze ook van uitdagingen houdt. Daarom mag het best vies zijn of een flinke rommel. “Dan stroop ik de mouwen op en ga ik aan de slag”, zegt ze strijdvaardig.

Van haar moeder leerde Justyna het vak. Zij poetste al op het adres waar we zijn, bij Imke Krans. Ze is inmiddels ook gearriveerd en mengt zich in het gesprek. “Justyna poetst eens per twee weken bij mij. Het bevalt mij heel goed”, zegt de Rooise. “Het contact is heel goed en professioneel. Justyna is iemand die haar afspraken nakomt en dat vind ik heel prettig. Ook geeft ze goed advies. Laatst gebruikte ik een verkeerd reinigingsmiddel en toen heb ik Justyna gebeld. Ze heeft er veel verstand van en heeft me geholpen met de oplossing.” Justyna: “Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen.”

Sinds 26 jaar is Justyna in Nederland. Het ondernemen zit in de familie en daarom was het een kwestie van tijd wanneer ze voor zichzelf zou starten. “Alleen moesten de kinderen wat ouder worden. Nu dat het geval is, kan ik aan de slag.” Inmiddels poetst Just clean and go bij meerdere bedrijven en bij particulieren en komt de ene na de andere aanvraag binnen. Omdat ze wil groeien en personeel wil aannemen, hoopt ze op nog meer klanten. “Ik ben er helemaal klaar voor”, roept Justyna gepassioneerd.

Just clean and go doet het net wat anders dan andere schoonmaakbedrijven. Het heeft gekozen voor een abonnementssysteem en werkt daarom niet per uur. “Dat is voor veel mensen even wennen, maar het is wel eerlijker voor allebei de partijen”, legt de onderneemster uit. Een particulier kan kiezen voor eens per week, eens per twee weken of eens per maand. Op de nieuwe website www.justcleanandgo.nl staat meer informatie. “Mijn missie is om blijdschap te verspreiden door schoon te maken. Ik vind het fijn om mijn klanten gelukkig te zien”, sluit Justyna af.