Jolande in Het Afscheidsthuys.
Jolande in Het Afscheidsthuys. Foto: Jos van Nunen 2024

Veel besproken plek wordt Het AfscheidsThuys

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Wat zou dat houten gebouw op de hoek van het Kremselen en de Liempdseweg zijn? Een bed and breakfast? Een uitbreiding van de Gasthuishoeve? De laatste weken is er volop gespeculeerd. Jolande de Kruyf is zich daar volop van bewust en kan daar wel om lachen. Toch vindt ze het nu wel tijd worden om haar plannen de wereld in te slingeren. In april start ze daar Het AfscheidsThuys. Het wordt een fijne plek om je rot te voelen. 

Jolande is al vele jaren werkzaam in de uitvaartwereld. Als oa uitvaartspreker runt ze haar eigen uitvaartonderneming en dit idee spookte al jaren (sinds corona) door haar hoofd. “Ik had er alleen geen plek voor”, geeft ze toe. “Tot ik hier eens bij de Gasthuishoeve was en in gesprek raakte met Eric van den Hurk. Hij kon al snel iets voor me betekenen.” Een lang traject van vergunningen en slecht weer volgde. Maar inmiddels staat er een AfscheidsThuys en wordt er alleen nog gewerkt aan de aankleding rond het gebouw. Binnen is bijna alles al in kannen en kruiken. Na een welkom op de ‘oprouwlaan’ laat Jolande zien hoe huiselijk het eruit ziet. “Het is de bedoeling dat mensen zich hier echt thuis voelen en ik vind dat het goed is gelukt om dat uit te stralen.” Behalve een fijne zitbank staat er ook een antieke piano(bar), een stijlvolle bar en is er ruimte genoeg om met meerdere mensen te zitten. Het straalt inderdaad een thuis uit zoals het bij veel mensen eruit zou kunnen zien.

In Het AfscheidsThuys kunnen overledenen worden opgebaard. Families kunnen er rechtstreeks terecht, maar ook via hun eigen Uitvaartverzorger. De meeste uitvaartverzekeringen dekken ook grotendeels de kosten. De families krijgen 24 uur per dag de mogelijkheid om er naar toe te gaan wanneer ze bij de dierbare willen zijn. Jolande: “Er is altijd toezicht. Of ik ben zelf in de buurt, of ik kan van afstand meekijken. Ik ben in ieder geval altijd bereikbaar als gastvrouw.” Het is volgens Jolande de bedoeling om veel zorgen uit handen te nemen, zodat families zorgeloos naar de uitvaart toe kunnen leven. “Wanneer alles is aangeplant rondom het gebouw dan kunnen hier ook afscheidsdiensten buiten gehouden worden. Daarnaast creëren we een pluktuin en zijn er plekken waar mensen van de rust en de natuur kunnen genieten.”

Straks is het terrein dus omsloten met groen en wordt het een privéplek voor rouwende families. Maar hoe weet je dan wanneer het bezet is? Ook daar heeft Jolande aan gedacht. “Er komt een Brabantse vlag en wanneer die halfstok hangt, dan hebben we gasten.”