Chantal, Annie en Wil van de Kamp. Wil heeft nog een bord van zijn moeders winkel vast.
Chantal, Annie en Wil van de Kamp. Wil heeft nog een bord van zijn moeders winkel vast. Foto: Jos van Nunen 2024

Na bijna een eeuw geen Van de Kamp meer in de winkelstraat

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Bijna honderd jaar runt familie Van de Kamp een winkel in het hart van Sint-Oedenrode. Daar komt met het stoppen van Chantal van den Oever – van de Kamp een einde aan. “Een jaar geleden durfde ik de beslissing nog niet te nemen.”

Door: Jeroen van de Sande

Het is de dag vóór de definitieve sluiting van Stapperz en Kiddooz. De schappen zijn bijna allemaal leeg en dat voelt gek voor Chantal. “Het is nu net een outlet. Dat is heel raar, want ik ben gewend om klanten echt te kunnen helpen,” zegt Chantal beduusd. Ze lijkt nog niet helemaal te beseffen dat het nu echt gaat gebeuren. De sleutel gaat voor de laatste keer in het slot, na elf jaar bikkelen. “Een jaar geleden durfde ik de beslissing nog niet te nemen, maar toen spookte het al wel door mijn hoofd. Met een winkel als deze sta je 24/7 aan. Hoewel ik altijd een heel mooi en goed team heb gehad, deed ik veel alleen: social media, boekhouding en dan heb ik ook nog drie kinderen. Tja, dat is wel heel pittig. Daarnaast vind ik dat de werkwijze van merken erg is veranderd. Vroeger waren wij als klant koning, maar dat voelt al lang niet meer zo.”

Dertig jaar lang heeft Chantal op de zaterdagen gewerkt. Voor Chantal de winkel van haar ouders overnam, hielp ze hen namelijk mee in de zaak. Ze leek een gedoodverfde opvolger, maar koos toch een eigen pad. Chantal ging de pedagogische kant op. Het scheelde dan ook niet veel of de familiezaak was al eerder tot een einde gekomen, want Wil en Annie van de Kamp hadden een huurder gevonden toen zij wilden stoppen. “Toen ik dat hoorde, kreeg ik het benauwd. Ik vond het zo’n gek idee als de winkel ineens niet meer in de familie zou zijn. Ik ben toen met mijn man Twan naar mijn ouders gegaan en besloot om de zaak over te nemen.”

“Chantal is een echte onderneemster. Dat is ze altijd al geweest”, vertelt Annie. “Oma Johanna van de Kamp had dat al vroeg gezien. Ze schreef al eens op een enveloppe aan Chantal ‘In jou zie ik een echt topverkopertje’. Chantal heeft elf jaar keihard gewerkt en er echt een topwinkel van gemaakt. We begrijpen dat ze wil stoppen, want nu hebben de kinderen nog een leeftijd om veel tijd met ze door te kunnen brengen.” Ook Wil staat achter de beslissing van zijn dochter, maar… “Het was ook wel even slikken.” Een logisch gevoel, want er komt namelijk een einde aan een tijdperk. Johanna van de Kamp - van de Laar begon in 1936 een winkel aan de Heuvel. In 1958 verhuisde ze de zaak naar de Hertog Hendrikstraat. Vanaf dat jaar is de winkel altijd op dezelfde plek gebleven. Wil kwam in 1969 in de zaak en nam hem over in 1971. Samen met Annie runde hij Shoeshop en Van de Kamp schoenen en sport. Ook die naam werd een begrip in Rooi en de verre regio. Net als Stapperz en Kiddooz.

De eerste vijf jaar runde Chantal de winkel samen met Mirjam van de Giessen. Zij nam de kleding voor haar rekening, Chantal de schoenen. “We hebben altijd heel goed en fijn samengewerkt, hoewel we heel andere personen zijn. Op een gegeven moment besloot Mirjam om er mee te stoppen en toen maakte ik de keuze om het helemaal alleen te doen. Ik vond dat eerlijk gezegd ook wel fijn, want het liefste heb ik dingen zelf in de hand.” Daarnaast heeft Chantal het contact met de kinderen altijd heel leuk gevonden. “Ik genoot er echt van als kinderen binnen kwamen gerend. Maar ja, iedere dag kinderen om je heen hè. Daar moet je wel tegen kunnen, anders moet je zo’n zaak niet beginnen, haha.”

Chantal gaat haar winkel missen. Ze hoeft het niet uit te spreken om dat te weten. Maar ze is er ook aan toe om even niet altijd ‘aan’ te staan. “Wat ik nu ga doen, dat weet ik nog niet. Ik heb nog niks concreets. Eerst maar eens op adem komen en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

‘Dit is een mooie uitdaging!’
Nelke Lathouwers heeft de winkel van Chantal van den Oever overgenomen. Vanaf 1 maart krijgt ze de sleutel en dan gaat ze meteen aan de slag met een flinke verbouwing.

Voor in de zaak komt de schoenenwinkel voor heren-, dames- en kinderschoenen onder de naam Stapperz schoenmode. Achterin maakt Nelke haar podotherapiepraktijk . Die runt ze nu aan de Kasteellaan. “Toen ik voorbij zag komen dat Chantal wilde stoppen, zag ik meteen kansen”, zegt Nelke. “Het aanbod van schoenen sluit heel goed aan op mijn podopraktijk. Nu hoef ik straks mijn klanten maar één deur verder te wijzen.”

Wanneer ze open gaat weet ze nog niet precies. Wat wel zeker is, is dat het personeel van Stapperz en Kiddooz werkzaam blijft onder het nieuwe logo van Stapperz schoenmode. “Dit is een mooie uitdaging. Ik heb er heel veel zin in!”

Johanna van de Kamp (r) in haar winkel.
Een openingsactie van de winkel in 1958. Johanna liet iets uit een vliegtuig gooien wat mensen konden vangen. Het was gekkenhuis op straat.
Chantal en Nelke (r) proosten op de overname.