Het team van vrijwilligers.
Het team van vrijwilligers. Foto:

De onschatbare waarde van vrijwilligerswerk in Odendael

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Vrijwilligers, het zijn de stille krachten achter veel van de positieve veranderingen binnen Odendael. Hun onbaatzuchtige inzet vormt de ruggengraat van veel initiatieven die er opgezet zijn. In dit artikel ga ik met enkelen van hen in gesprek, want vrijwilligerswerk is veel meer dan alleen onbetaald werk. Hun bijdragen zijn vaak van onschatbare waarde, omdat ze taken verrichten die anders niet zouden kunnen worden uitgevoerd, vanwege beperkte middelen of beperkte handen in de zorg.

Door: Caroline van der Linden

Maria van Genugten is een van hen. Al zo’n vijfentwintig jaar draagt ze er haar steentje bij. “Ik heb het vrijwilligerswerk opgepikt toen mijn schoonouders hier verbleven”, vertelt ze. “Ik zag dat er hulp nodig was en dacht dat kan ik ook. Het werk heeft me in de loop der jaren veel gebracht, ik ben er persoonlijk door gegroeid en heb veel waardevolle sociale contacten opgebouwd. Het is ook altijd gezellig, heerlijk om de ouderen te zien genieten. Het is voor hen zo belangrijk dat ze gestimuleerd en geholpen worden om aan activiteiten deel te nemen. Niet alleen voor de activiteit op zich, maar vooral voor het opdoen van onderlinge contacten. Ik neem nu deel in de cliëntenraad. Ieder verzorgingshuis is verplicht een cliëntenraad te hebben, net zoals een ouderraad op een school”, legt ze uit. “Van daaruit worden de belangen behartigd van de bewoners. Waar ik me vooral mee bezig houd is het leggen van contact met nieuwe bewoners. Daarnaast coördineer ik de jeu de boules en zit ik in de redactie van de Confetti”, vertelt ze. Waar ik dan aan moet denken, legt ze me uit. “Het is ons eigen huisblad”, zegt ze trots en laat het me meteen zien.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

U wordt al vriend door een jaarlijkse donatie van 25 euro op bankrekening NL RABO 0122 6166 42 ten name van Stichting Vrienden van Odendael. Uiteraard zijn ook kleinere of eenmalige donaties welkom. Dit artikel verschijnt ook op www.mooirooi.nl