Met deze auto gaan ze het avontuur aan.
Met deze auto gaan ze het avontuur aan. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Met de auto naar Afrika om les te geven en vrijwilligerswerk te doen

Human Interest

Mariahout / Nijnsel - Een reis die je niet zomaar gaat vergeten. Dat gaat het worden voor de Mariahoutse Joost van den Boogaart (19). Begin volgend jaar gaat hij met twee studiegenoten, Nick van Doren en Amber van Rooij uit Boekel, met de auto van ’s Hertogenbosch naar Afrika rijden. Naar Senegal en Gambia om precies te zijn. Daar gaan ze lesgeven aan kinderen en nadien ook nog vrijwilligerswerk doen.

Het drietal vertrekt op 21 januari. Dat doen zij samen met in totaal 20 auto’s, waar telkens twee of drie MBO-studenten in zitten. Alles gaat via de stichting Go for Africa, die jaarlijks zo’n reis organiseert voor studenten. “Van onze school zijn er vorig jaar ook twee studenten geweest en zodoende kregen wij er lucht van. Het leek ons toen ook heel erg gaaf om te doen als onderdeel voor onze afstudeerstage”, vertelt Joost. Hij is al jaren werkzaam bij Hellings in Nijnsel. Het bedrijf is ook trotse sponsor van deze drie jongeren.

Lange reis
Joost, Nick en Amber doen de opleiding Technicus Engineering Mechatronica op het ROC ter Aa in Helmond en gaan in Senegal en Gambia dan ook lesgeven in Mechatronica. Maar voordat zij daar zijn, staat hen een lange reis te wachten. “Het is een reis van drie weken en het kunnen lange dagen worden. In totaal rijden we zo’n 7500 kilometer. Daar komt dan nog extra tijd bij door de grensovergangen en we moeten ook van Gibraltar naar Marokko met de boot.” Vanaf Den Bosch rijden ze in een groep van vijf auto’s bij elkaar. “Met die vijf auto’s rij je achter elkaar aan en als er een moet stoppen om bijvoorbeeld te tanken gaan de andere vier mee. Met die groep bepaal je verder ook hoe je gaat rijden. In Afrika willen wij bijvoorbeeld een deel door de woestijn rijden voor de extra uitdaging, maar je kan er ook voor kiezen om over de, enigszins verharde, weg te rijden. Wel zijn er bepaalde punten waarop we allemaal samenkomen. Dan moet je met de hele groep, dus alle 20 auto’s, op dezelfde plek zijn op die dag.”

Lesgeven
Als ze eenmaal aangekomen zijn in Senegal en later in Gambia, dan gaan ze daar lesgeven. “Eerst drie weken in Senegal en daarna twee weken in Gambia. We willen daar een waterpomp laten werken op een zonnepaneel. Zo hoeven ze niet met een emmertje de put leeg te halen, maar kunnen ze op een knop kunnen drukken om water te krijgen. Het doel van onze lessen wordt dan ook dat zij weten hoe het werkt en dat ze dit zelf ook kunnen gaan maken of oplossen als er iets mee is.” Ze geven daar les aan leeftijdsgenoten (20-25 jaar). “Het is een beetje vergelijkbaar met MBO niveau 1 a 2 hier, maar ze zijn heel leergierig en alles wat je vertelt willen ze begrijpen. In Gambia doen we dat in het Engels, maar in Senegal praten ze Frans. De leraar die daar normaal voor de klas staat kan dan gelukkig vertalen voor ons.”

Auto achterlaten
Na het lesgeven willen ze ook nog twee weken vrijwilligerswerk doen, waardoor ze in totaal zo’n 10 weken weg zullen zijn. “We willen bijvoorbeeld de scholen schilderen of elektra aansluiten in ziekenhuizen.” Als ze ook dit gedaan hebben, dan laten ze de auto daar achter voor een organisatie die het goed kan gebruiken en pakken ze zelf het vliegtuig terug naar Nederland. “De auto kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een school, maar ook voor de politie of ambulance. Net waar ze hem op dat moment goed voor kunnen gebruiken.”

Sponsoring en donaties
De auto betalen ze volledig uit eigen zak, maar ze hopen dit terug te verdienen door middel van sponsoren en donaties. “De reis kost ongeveer €12.000 voor drie personen. Dat is inclusief de kosten van de auto, benzine, eten/drinken, lesmateriaal en overnachtingen. Het geld hopen we bij elkaar te krijgen door middel van sponsoring en donaties, want hoe meer we ophalen, hoe minder we zelf bij moeten leggen. We hebben al een aantal bedrijven die ons willen sponsoren. In ruil daarvoor krijgen zij bijvoorbeeld een sticker op onze auto en komen ze terug op de beelden en foto’s die gemaakt gaan worden.” Mochten mensen willen doneren dan kan dat via https://gofund.me/dea495fd. Interesse om te sponsoren? Neem dan contact op met Joost via 06-29801032 . “We willen alle mensen en bedrijven die al gesponsord hebben enorm bedanken voor hun bijdrage.”

Natuurlijk is het voor het drietal een spannende reis, maar ze hebben er vooral heel erg veel zin in. Ook hebben ze naast het lesgeven en vrijwilligerswerk tijd om de verschillende landen zelf te ontdekken. “Dat gaan we dan vooral doen in de weekenden. De temperaturen kunnen daar wel op gaan lopen tot 40 á 45 graden, dus we gaan ons goed voorbereiden.”