Andrew en Shona bij het kasteel.
Andrew en Shona bij het kasteel. Foto: Jos van Nunen 2023

Rooise gidsen kunnen gaan speuren na bezoek van echtpaar uit Nieuw-Zeeland

Human Interest

Sint-Oedenrode - Bij de familie Holman in Nieuw-Zeeland gaat al jaren een boek in de rondte met daarin geschiedenisverhalen over voorouders die in Europa hebben gewoond. Andrew en zijn vrouw Shona hebben hem meerdere malen van voor tot achter gelezen. Nu ze de zestig ruim zijn gepasseerd, wilden ze een droom verwezenlijken: de verhalen uit het boek achterna reizen. Zo kwamen ze op een druilerige vrijdagochtend uit bij Kasteel Henkenshage.

Een dag eerder arriveerden ze al in Sint-Oedenrode, bij de B&B Ons Oda van Berrie en Marion Cromsigt. “We keken op Google en zochten naar een bed and breakfast zo dicht mogelijk bij Kasteel Henkenshage. We zijn er heel goed behandeld en het is een mooie plek”, zegt Shona, wanneer ze aan de koffie zit in ’t Roois Gasthuisje. Zij en haar man hebben er net een excursie opzitten naar het bekendste kasteel van Rooi. Gidsen Tonnie Donkers en Tilly van den Tillaar leidden ze rond. Ze kwamen tot enkele interessante ontdekkingen.

Rudolf Steinerschool
Een tante van Andrew schreef het familiegeschiedenisboek en daarin repte ze over de opa van Andrew. Hij zou les hebben gegeven op een Rudolf Steinerschool in Sint-Oedenrode. Rudolf Steiner is vooral bekend als grondlegger van de Steinerscholen (in Nederland bekend als vrije scholen) en hun bijzondere pedagogiek. Die school zou zijn gevestigd in Kasteel Henkenshage, maar gidsen Tonnie en Tilly vertelden het echtpaar tijdens de rondleiding dat er in het kasteel nooit een school heeft gezeten en al helemaal niet in 1939. “De geschiedenis is organisch, er valt altijd weer iets uit te zoeken. Dat is er ook zo mooi aan”, vertelt Tilly na de rondleiding. Zij en Tonnie zijn duidelijk opgewonden over de nieuwe ‘opdracht’. De komende tijd zoeken ze uit hoe het precies zit. De emailadressen worden met het Nieuw-Zeelandse paar uitgewisseld, want zij willen natuurlijk ook weten hoe het zit. Er is in ieder geval wel een spoor. In het boek wordt namelijk ook het kasteel raadhuis aan de Markt genoemd. “Het zou kunnen dat opa Groenenstein in één van de twee huizen naast kasteel Henkenshage woonde en in het raadhuis lesgaf, maar dat gaan we uitzoeken”, zegt Tonnie.

Amerika
Het onderzoek is aan de koffietafel van ’t Roois Gasthuisje eigenlijk al begonnen. Er wordt druk gebladerd en gedachtes en theorieën worden hardop uitgesproken. Andrew en zijn vrouw luisteren naar de vreemde taal, maar vinden het leuk dat de Rooienaren aandacht schenken aan hun zoektocht, die best een puzzeltocht genoemd mag worden. “We zijn hiervoor al in Harderwijk geweest om een familiegraf te bezoeken en eerder hebben we door Engeland, Ierland en Schotland getrokken, ook om plekken op te zoeken waar familie heeft geleefd”, vertelt Shona. Na Nederland trekt het echtpaar nog naar Amerika om daar de trip van ruim negen weken af te sluiten. “We hebben straks thuis genoeg te vertellen”, zegt Andrew. Vooral zijn tante – de schrijfster van het boek - zal niet kunnen wachten op de verhalen.

Het Nieuw-Zeelandse echtpaar is in ieder geval weer wat wijzer geworden, al zullen de vraagtekens alleen maar zijn toegenomen. Als de informatie over Sint-Oedenrode al niet helemaal klopt, dan zal dat vast en zeker ook gelden voor de andere plekken in Europa. De bedoeling is in ieder geval dat ze nog informatie toegestuurd gaan krijgen vanuit Sint-Oedenrode. Dat zal vast en zeker gebeuren. Heemkundige kring de Oude Vrijheid staat er namelijk om bekend om zaken als deze tot op de bodem uit te zoeken en Tonnie en Tilly zijn al direct gestart.

Afbeelding
Afbeelding