Afbeelding

Zonnepark Olland op losse schroeven

Duurzaamheid

Olland - De ontwikkelaar van het zonnepark in Olland, ZonXP, kwam dinsdagavond in de informatiebijeenkomst in de Loop’r met nieuws. De pachter van de negentien hectare van potentiële zonneparkpercelen kiest ervoor om een andere ontwikkeling te starten op die grond. De vraag is of het zonnepark er nog zal komen in Olland. 

Door: Cis van Pinxteren

Tamara Koeman, adviseur van ZonXP, verwoordde de reden voor de keuze van de pachter als volgt. “We konden als ZonXP de pachter (de heer Van Kessel) geen financiële zekerheid bieden. Daarom voelde hij zich genoodzaakt om een andere ontwikkeling te starten op de percelen. Het zou kunnen dat het zonnepark samen met die ontwikkeling wordt gecombineerd, maar de kans dat het zonnepark doorgaat is aanzienlijk kleiner geworden.” Het nieuws kon rekenen op veel onbegrip en gemor in de zaal. De nog niet verleende omgevingsvergunning kan dus eventueel worden ingetrokken. ZonXP beloofde dat als het zonnepark toch door zal gaan er een nieuwe informatiebijeenkomst zal komen.

ECM
Omwonende Geert-Jan Engbers hoorde met verbijstering het nieuws van het zonnepark. “Waarom waren ze niet begonnen met dat nieuws te vertellen? Het haalde alles wat er daarvoor werd besproken onderuit. Als dat park er kwam te liggen keek ik er op uit, dus ik vind het niet erg dat het nu waarschijnlijk niet doorgaat.” Stephanie Claessens, voorzitter van Energie Coöperatie Meierijstad (ECM), besloot om te beginnen met uitleggen wat de ECM is en wat het inhoudt als de ECM samen met een ontwikkelaar een zonnepark financiert. “Ik wilde eerst duidelijk maken aan burgers hoe een zonneparkproject met een ontwikkelaar eruit komt te zien, in de toekomst zal het namelijk vaker voorkomen in Meierijstad.”

Weidevogelgebied
Aanwonend agrariër, Maarten van Hoof, keerde met veel onbeantwoorde vragen naar huis. “Het blijft voor mij een vaag verhaal. Er zijn na vier jaar tijd geen harde getallen of een begroting van de kosten en het omgevingsfonds. Ik betwijfel daarnaast wat wij als omwonenden hebben aan een omgevingsfonds. Bovendien weet niemand wat de nieuwe ontwikkeling zal worden.” Van Hoof denkt niet dat de beloofde participatiegraad van het zonnepark met vijftig procent gehaald zal worden. Het zonnepark in Olland zou 28.800 panelen tellen, daarvan zouden er dus 14.400 eigendom moeten worden van burgers. De aanleg van een zonnepark zou groei onmogelijk maken voor agrarische bedrijven zoals frambozen- en aspergeteler Van Hoof. Van Hoof: “De Schijndelseheide is juist bedoeld als agrarisch gebied binnen Meierijstad waar boeren in grotere percelen zich kunnen vestigen. Er zijn geen Natura2000 gebieden in de omgeving. Een zonnepark zou minimaal 25 jaar lang de agrarische waarde ontnemen en vervangen voor industriële. Ze jagen me eigenlijk weg als agrariër.” De desbetreffende percelen waren tot 2018 bestemd als beschermd weidevogelgebied met een omheining waar agrariërs omheen maaiden. Het perceel werd in 2020 een zoekgebied voor een zonnepark.

Slechte communicatie
Voorzitter van de dorpsraad van Olland, Ad van der Heijden, sprak eerder van slechte communicatie over de plannen voor de twee zonneparken. Hij was dinsdagmorgen geïnformeerd over het nieuws rondom het zonnepark en was verrast. “We vinden het enerzijds jammer omdat het traject is ingegaan, discussies zijn gevoerd, emoties zijn gedeeld en het plan had voor Olland zijn voordeel kunnen hebben. Het park zou dan als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van Meierijstad. Misschien komt het park dan ergens anders te liggen waar we nog minder blij mee zijn, daar ben ik huiverig voor.” Niemand weet bovendien wat de nieuwe ontwikkeling zal worden in plaats van het zonnepark. Het plan om een zonnepark van negen hectare aan te leggen op de Schootseweide (een eindje verderop - door initiatiefnemer Statkraft lijkt vooralsnog wel door te gaan.