Maria Behgoui (l) aan het werk als schoonheidsspecialiste
Maria Behgoui (l) aan het werk als schoonheidsspecialiste

Nederlands leren door kinderboeken te lezen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Maria Behgoui vluchtte als jonge moeder op 28-jarige leeftijd met twee kleine kinderen vanuit Perzië naar Nederland. Ze spreekt bewust over Perzië omdat ze vindt dat Iran snel verward wordt met Irak. Na haar komst in Nederland leerde ze zichzelf onze taal. Ze woont nu in Schijndel en is ook in Rooi actief als vrijwilligster.

Maria's jeugd was onbezorgd. Ze groeide op in Teheran en daar ging ze ook naar school. Toen was de Sjah nog aan de macht. Hij wilde Iran naar Westers model inrichten met een scheiding tussen politiek en religie. Perzië kende een grote Joodse en Katholieke gemeenschap en er was godsdienstvrijheid.

Alleen nog gesluierd over straat
Toen Maria tien was veranderde alles. In november 1978 brak de Iraanse Revolutie uit en kwam Ayatollah Khomeini aan de macht. Voor de Katholieke Maria en haar familie begon een tijd van onderdrukking. Maria: "na de revolutie moest iedereen in Perzië volgens de Islam leven. Ik mocht alleen nog gesluierd over straat lopen en het drinken van een wijntje was ook voor Katholieken verboden. Op school kregen we Koranlessen en Arabisch werd een verplicht vak".

"Op mijn negentiende ben ik getrouwd en toen mijn man in 1994 moest vluchten hadden we twee kinderen. Als alleenstaande moeder werd ik in Perzië door iedereen genegeerd en twee jaar later ben ik met mijn zoon van zes en mijn dochter van anderhalf naar Europa gevlucht", vertelt Maria. "De reis duurde de hele herfst en winter. We waren vooral 's nachts onderweg, overdag was het te gevaarlijk. Ik had niet genoeg warme kleding voor mezelf en de kinderen. Het regende en in de bergen viel sneeuw. Daar staat altijd een snijdende oostenwind. Hoe moe we ook waren, we moesten blijven lopen, want stilstaan betekende de bevriezingsdood".

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant