Het comité voor het 75-jarig bestaan.
Het comité voor het 75-jarig bestaan. Foto: Jos van Nunen 2022

75-jarig jubileum VV Nijnsel, DOEDEMEE?

Sport Sport

Nijnsel - Denk je aan VV Nijnsel, dan komt het woord gezelligheid al snel op tafel. Maar ook ons kent ons, een club voor jong en oud, feest en verbondenheid. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is normaal gesproken ook passend. Maar deze keer niet. Dat gewoon doen laat de club voor een keer achterwege. Op 1 augustus 2023 bestaan ze namelijk 75 jaar en dat moet gevierd worden. En niet gewoon, maar op een manier die bij Nijnsel past. De trots op hun blauw-geel passen ze deze keer niet alleen toe op hun eigen club, maar op het hele dorp. 

Door: Caroline van der Linden

Er wordt dan ook niet voor de traditionele route gekozen. Natuurlijk organiseren ze een aantal prachtige feesten, komt er een jubileumboek en reünie, maar daarnaast gaan ze iets unieks doen. Ze organiseren 75 activiteiten. ,,We willen zoveel mogelijk mensen en organisaties met elkaar verenigen om de leefbaarheid van Nijnsel nog sterker maken. De deuren letterlijk en figuurlijk openzetten om Nijnselse organisaties met elkaar te verbinden en samen te werken aan een gezond en toekomstbestendig Nijnsel. Want als het goed gaat met het dorp, gaat het ook goed met de club”, zegt Edward van Acht, projectleider van de zestallige stuurgroep achter de festiviteiten. Dat is ook hoe Henk Verstraten erover denkt. Als lid van de stuurgroep, hoopt hij dat er uiteindelijk zelfs iets blijvends uit voortkomt, waar het dorp nog lang iets aan heeft.

Tussen 1 augustus 2023 en 31 juli 2024 zal dit alles gaan plaatsvinden. Natuurlijk staan hierbij de vereniging, de leden, het voetbal en het sportpark centraal. Maar zien ze het ook als een kans om niet-leden, inwoners en de regio te verrassen met wat Nijnsel allemaal in huis heeft, om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen hiervan te laten genieten en trots te maken op hun club en dorp.

De 75 activiteiten zijn gebundeld onder de naam ‘VV Nijnsel 75 jaar, ‘Wè anders’. Ze doen het nou eenmaal anders dan standaard. Inmiddels zijn er al volop ideeën ter tafel gekomen, zelfs meer dan 75. ,,Behoorlijk ambitieus, maar mensen hoeven echt geen 75 dagen vrij te nemen”, zegt Henk lachend. ,,Het zijn verschillende activiteiten, van jong tot oud.” ,,De opening van het jubileumjaar is 1 augustus”, vult Edward aan. ,,Op een van de locaties in Nijnsel waar ooit gevoetbald is, zullen we het jubileumjaar openen. Zo werd de eerste officiële wedstrijd gespeeld achter de plek waar nu Puur Brabant gevestigd is. Dat zullen zich nog maar enkele leden herinneren. Na de zomervakantie zal in het weekend van 1 september het grote openingsfeest plaatsvinden. Daarnaast staan er al verschillende activiteiten vast, zoals bijvoorbeeld de Comedyparade die op 8 en 9 oktober in de Beckart plaats zal vinden, met Rob Scheepers en een aantal andere cabaretiers”, vertelt Edward enthousiast. ,,Ook gaan we een Nederlands Kampioenschap vrije trap nemen organiseren. Dat bestaat nog niet en als het een succes wordt kan het jaarlijks terugkeren. Daarmee zouden we onze kleine dorpsclub natuurlijk mooi op de kaart zetten.” ,,Het is de bedoeling dat dit zowel een clubgebeuren wordt als iets waar iedereen aan mee kan doen, dus bijvoorbeeld ook iemand uit Rotterdam”, vult Henk gedreven aan. ,,Een open kampioenschap. Je hoeft er echt niet voor afgetraind te zijn, sommige mensen hebben nou eenmaal een goede trap en die gaat zomaar niet verloren. Je doet zelf toch zeker ook wel mee?”, vraagt Edward met een lach. Dat dit flink gepromoot gaat worden is wel duidelijk, dus wie weet wie er straks allemaal staan? ,,Wat ook zeker terugkomt in het programma is de playback”, gaat Henk verder. ,,Hiervoor wordt er weer nieuw leven geblazen in de oude commissie. Bij de senioren zullen de oud-winnaars uitgenodigd worden met de formule ‘The best of’ en voor de jeugd zal er zoals vanouds ook een playbackmiddag worden georganiseerd. Een hot-item, waar veel mensen naar gevraagd hebben. Ook een dorpskwis en nieuwjaarsduik in de Dommel staan op het programma’, zegt Henk. Dus leg je badpak maar vast klaar”, wordt er gelachen. Bij deze afvaardiging van de stuurgroep zit de stemming er in ieder geval al goed in en is er duidelijk genoeg gedrevenheid om er een geweldig jaar van te maken. Het wordt dan ook niet zomaar aangepakt, want er ligt een gedegen beleidsplan aan ten grondslag. In korte tijd is er al een derde van de activiteiten ingepland en zitten ze goed op schema om het einddoel te bereiken.

Desalniettemin, zijn alle ideeën die passen in de visie van het jubileum nog van harte welkom en kunnen mensen die willen helpen, zich aanmelden, zodat het jubileum van en voor iedereen wordt. Dus heb je een goed idee of belangstelling, meld je dan vooral aan.
Dit kan via de website: www.75vannijnsel.nl bij het kopje DOEDEMEE?