Peter van Kaathoven nam zondag na 1600 wedstrijden afscheid.
Peter van Kaathoven nam zondag na 1600 wedstrijden afscheid.

1600 wedstrijden, 10.000 kilometer

Sport

Sint-Oedenrode - Hij liep in bijna vijftig jaar tijdens 1600 wedstrijden ongeveer 10.000 kilometer. Dat is van de evenaar naar de noordpool. Peter van Kaathoven liep die afstand als scheidsrechter op een halve hectare gras omringd door 22 spelers. Afgelopen zondag om iets voor twaalf uur floot de 69-jarige Rooienaar zijn laatste wedstrijd af.

"Het is heel vreemd om voor de laatste keer op die fluit te blazen", vertelt Peter als hij van veld 5 op 'De Neul' terugloopt naar de kleedkamer. "Ik fluit de wedstrijd, zoals die gespeeld wordt. Maar je kunt niet voor elke overtreding geel geven", zo vervolgt Van Kaathoven. "Je wilt niet op je laatste wedstrijd met te weinig spelers overblijven en dan de wedstrijd staken". Daarmee verraadt de scheidrechter in hart en nieren dat het laatste duel dat hij floot, misschien wel wat meer kaarten had verdiend, dan dat hij uitdeelde.

Jij moet gaan fluiten
Peter is als 19-jarige jongen op advies van Sjef Tauran gaan fluiten. "Jongen, jij moet gaan fluiten" vertelde Sjef de jonge Rooienaar na afloop van een wedstrijd in Veghel. "In die tijd was het gebruikelijk dat bij de jeugd de teams zelf een scheidsrechter meebrachten. Die dag was ik aan de beurt om te fluiten en zo ben ik scheidsrechter geworden", vertelt Peter na afloop van de wedstrijd in de bestuurskamer onder het genot van een welverdiend pilsje.

Lees woensdag meer in DMRK