Afbeelding
Foto:

Hoe reageert de keukenbranch op de stijgende inflatie?

Ingezonden

In de economie heeft men wel eens te maken met inflatie. Je spreekt van inflatie wanneer het algemene prijspeil van bepaalde producten en/ of diensten stijgen en dus duurder worden. Wanneer er sprake is van stijgende inflatie, betekent het niet automatisch dat de prijzen in alle branches zullen stijgen. Dit kan namelijk per branche verschillen. Zo kan een stijgende inflatie op de keuken branch verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Ben jij benieuwd hoe de keukenbranche reageert op de stijgende inflatie? In dit artikel lees je meer over de oorzaken en gevolgen hiervan.

Wat zijn de oorzaken van de stijgende inflatie?
Een stijgende inflatie kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de productie van keukens meer geld gaat kosten, zal hier meer geld voor worden gevraagd. Dit wordt gedaan zodat er winst kan worden behaald. Een andere reden waarom er sprake kan zijn van een stijgende inflatie, is wanneer de vraag naar keukens groter wordt en de aanbod ongewijzigd blijft. Ook kan een stijgende inflatie ontstaan wanneer de productie van keukens vertraagd wordt en keukens beperkt beschikbaar zijn op de markt. De producten zijn beperkt en men is bereid meer te betalen. Een laatste reden waarom stijgende inflatie in de keukenbranche kan ontstaan, is wanneer er geen sprake is van concurrentie op de markt. Wanneer de prijs bij de ene aanbieder te duur is, kan men niet gauw overstappen naar een andere aanbieder door beperkte aanbod.

Wat zijn de gevolgen van de stijgende inflatie?
Een stijging van het prijspeil, heeft verschillende gevolgen op de economie en de keukenbranche. In het geval dat de prijzen van producten en/ of diensten én de inkomens van de consumenten evenredig stijgen, spreken we van een stijgende koopkracht van het inkomen. Dit betekent dat men meer keukens kan betalen met het inkomen. Een andere gevolg van inflatie is waardeverlies van het geld, doordat de prijzen van keukens stijgen. Inflatie kan niet alleen verandering brengen in het eigen land, maar ook internationaal. We weten inmiddels dat bij een inflatie prijzen duurder worden. In het geval dat de keuken prijzen duurder worden in vergelijking tot andere landen, verzwakt de concurrentiepositie van de markt in het specifieke land. Dit zal ervoor zorgen dat het steeds lastiger zal worden om jouw keukens in andere landen te krijgen, omdat ze in die landen goedkoper beschikbaar zijn.

Kortom, er zijn verschillende oorzaken waardoor er sprake kan zijn van stijgende inflatie. De keukenbranche kan hier op verschillende manieren op reageren. Zo kan er sprake zijn van geldontwaarding, stijging van de koopkracht en aantasting van de internationale concurrentiepositie.