Afbeelding

Geld wegzetten voor later: welke mogelijkheden heb je?

Ingezonden Ingezonden

Als het gaat om geld wegzetten voor laten, dan vind je het natuurlijk prettig als dit geld ‘vanzelf’ meer waard wordt. Een beetje noodzakelijk is dat ook wel: door inflatie daalt de waarde van ons geld ieder jaar een heel klein beetje. Zet je nu bijvoorbeeld 20.000 euro weg, dan is dat over 20 jaar nog steeds 20.000 euro. De waarde lijkt gelijk te zijn gebleven. Als echter alle prijzen gestegen zijn, wat wel de verwachting is, dan kun je met die 20.000 euro over 20 jaar een stuk minder dingen kopen of bijvoorbeeld je huur betalen dan je nu zou kunnen.

Als je ook als je ouder bent net zo comfortabel wilt leven als je nu doet, is het goed om hier al op jongere leeftijd goed rekening mee te houden. Er zijn verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat je later genoeg geld overhoudt om fijn te kunnen leven. Welke manier past het best bij jou? En zijn er ook risico’s waar je rekening mee moet houden?

Wat zijn de risico’s die je wilt nemen?

Het is dus prettig om een manier te vinden die je spaargeld in ieder geval minimaal mee kan laten bewegen met de inflatie. Doorgaans was het wegzetten op een goede spaarrekening voldoende. De rente die je hiermee verdiende was vaak genoeg om de inflatie (deels) te corrigeren. Nu er van rente echter nauwelijks meer sprake is lijkt deze tijd voorbij. De enige manier om je geld meer waard te laten worden, is door het risico te nemen dat je ook een deel kunt verliezen. Doorgaans wordt er gekozen voor een manier van beleggen of investeren. Door goed te kijken naar resultaten uit het verleden en de stabiliteit van de belegging, kun je een indruk krijgen van wat jouw geld zal gaan doen in de komende periode. Zekerheid heb je echter nooit.

Waar stop je het in?

Als je (een deel van) je spaargeld wilt gaan gebruiken om winst te maken voor later, dan heb je verschillende opties. Een manier die steeds populairder wordt vind je in de wereld van het crypto geld. De koersen van deze virtuele munten kunnen flink fluctueren, maar tonen over het algemeen een opgaande trend. Precies wat interessant is! Kijk goed naar welke munt je voorkeur heeft. De bitcoin koers is bijvoorbeeld iets stabieler en kent meer historie dan die van een nieuwere munt. Dat zou je iets meer zekerheid kunnen geven, al blijft het zaak om goed op te blijven letten natuurlijk. Je doel is tenslotte om winst te behalen, niet om je geld minder waard te zien worden.