Afbeelding

Arent van Dijk adviseert: “Investeer je tijd in relatiebeheer”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Het coronavirus zorgt voor een crisis van ongekende omvang. Hoe groot de gevolgen voor ondernemend Meierijstad zullen zijn, is nog niet duidelijk, maar Arent van Dijk houdt zijn hart vast. De ervaren ondernemer is accountmanager van Platform Ondernemend Meierijstad (POM) en spreekt vrijwel dagelijks ondernemers. “De meesten willen vooral een luisterend oor”, zegt de Rooienaar. Hij hoort treurige verhalen – ondernemers die met de handen in het haar zitten - maar ziet gelukkig ook lichtpuntjes.

Daar houdt Van Dijk zich als ras-optimist graag aan vast al beseft hij dat het voor sommige sectoren, zoals de horeca, de situatie bijna uitzichtloos is. “Het enige wat we nu kunnen doen is hulp zoeken bij elkaar en saamhorigheid tonen. Dat is in deze tijd erg belangrijk. Schroom niet om op mij of iemand anders binnen POM af te stappen met hulpvragen.”

In hoeverre kunnen jullie ondernemers steunen in deze tijd?
“De ondernemers kennen de regelgeving zelf en weten heus wel hoe ze hun bedrijf moeten runnen. Er wordt vooral gebeld om te klankborden. Dan praten we over de business die stil ligt, over nieuwe kansen. Uiteindelijk proberen we verbindingen te leggen die nuttig kunnen zijn. Wij vertegenwoordigen vrijwel alle ondernemers in Meierijstad, dus een oplossing voor sommige kwesties is vaak dichterbij dan een ondernemer misschien denkt.”

Wat geef je nu als belangrijkste tip mee?
“Investeer tijd in je relatiebeheer. Ik zou bijna zeggen ‘laat alles vallen en ga daarmee aan de slag’. Er zijn verschillende sectoren in Meierijstad die nu nog redelijk tot goed gaan, zoals de techniek, logistiek en food. Toch zie je ook daar dat het in het najaar begint op te drogen. Daarom is het zaak om NU de contacten te leggen, zodat er orders binnen gaan komen voor die periode. Relatiebeheer is in deze tijd belangrijker dan ooit. Dat geldt voor iedere branche uiteraard.”

Wat vind je van de hulp die de overheid heeft geboden?
“De eerste hulppakketten zijn een goede reddingsboei geweest. Daarin heeft de overheid adequaat gehandeld. Dat horen we ook van ondernemers. Maar of het genoeg is? Als de maatregelen nog veel langer duren dan komen veel bedrijven in grote problemen. Geen omzet is gewoonweg niet op te lossen. Er zullen vast en zeker faillissementen komen, vooral in de horeca. Die sector heeft het extra zwaar. Als na 20 mei verschillende sectoren nog niet open mogen, dan verwacht ik een ontslaggolf. Nieuwe vacatures worden nu al bijna niet meer ingevuld en ook ZZP’ers zijn de dupe. Dat heeft veel impact. Jonge mensen die van school komen, moeten nu wachten tot ze een baan kunnen vinden. Met alle gevolgen van dien.”

Wat zijn dan die lichtpuntjes waar je het over had?
“Meierijstad heeft een heel sterk bedrijfsleven, met heel veel goede en sterke ondernemers. Stuk voor stuk bedrijven met vet op de botten. De meesten zullen het dus wel overleven. Dat vertrouwen hebben we. Nu zie je ondernemerschap boven komen drijven. Plaatselijke restaurants die succesvol inzetten op afhaal en bezorgen, bedrijven die inzetten op webshops, of begonnen zijn met ploegendiensten. Dan zien we ook dat werknemers zich heel flexibel opstellen en solidair zijn. Een crisis als deze biedt ook weer nieuwe kansen en sommige bedrijven varen er wel bij. Verswinkels hebben het drukker en Ahrend krijgt ineens extra orders binnen voor bureaus en bureaustoelen. Het thuiswerken is enorm gegroeid natuurlijk. Daarnaast zie ik ZZP’ers die andere ondernemers hulp bieden en ondernemers die elkaar coachen. Veel bedrijven zijn bezig met een goede strategie en houden alles nog eens tegen het licht. Zo benutten ze ook de regelingen voor uitstel van betaling die door de Belastingdienst, het Waterschap en de banken worden geboden Dat is een goede ontwikkeling.”

Is de anderhalvemetermaatschappij voor bedrijven uitvoerbaar?
“Veel bedrijven kunnen met de nodige aanpassingen blijven draaien met een anderhalvemeterprotocol, maar er zijn ook branches waar het niet gaat werken. De meeste horecazaken kunnen er niet aan voldoen. De impact is economisch gezien gigantisch. Ik ben benieuwd hoe we dat vol kunnen houden.”

Met behulp van POM heeft BtB Sint-Oedenrode voor alle ondernemers een netwerkmogelijkheid opgezet om met collega-ondernemers online te sparren. Meer informatie vind je op de pagina hier naast. Meer informatie: www.pom.nl  of mail naar arent@pom.nl .