Frenk van Mierlo, Jan van de Loo, Agnes van Aarle en Trudy van der Hagen (vlnr) voor de muurschildering
Frenk van Mierlo, Jan van de Loo, Agnes van Aarle en Trudy van der Hagen (vlnr) voor de muurschildering Foto: JMM_(Hans) van den Wijngaard

Levensgrote wandschildering voor Cloeck en Moedigh

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – In november vorig jaar vierde de Rooise Jeu De Boulesvereniging Cloeck en Moedigh haar veertigjarige bestaan. Bij dat jubileum hoorde een cadeau van de vereniging voor de leden en andersom. Het werd een wandschildering met een typisch Franse sfeer zoals die bij jeu de boules – of petanque zoals het spel in Frankrijk wordt genoemd – hoort.

De jubileumcommissie was verantwoordelijk voor de festiviteiten rond het veertigjarige jubileum en vertelt daarover. “Onze opdracht was om een cadeau voor de leden te organiseren. Dan passeren allerhande ideeën de revue, pennen, lampjes, klokjes, maar dat zijn allemaal vergankelijke dingen. De mensen nemen zoiets mee naar huis en vroeg of laat verdwijnen ze uit beeld. Daarom wilden we iets blijvends maken, iets voor de eeuwigheid”. Voorzitter Jan van de Loo vult aan: “Eigenlijk heeft elke Jeu De Boulesvereniging wel een wandschildering. Toeval of niet, dat zijn allemaal wandschilderingen van jeu de boules. Wij wilden iets anders en hebben dat aan de leden voorgelegd. Dat waren vanzelfsprekend verschillende en uiteenlopende ideeën. Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de sfeer in een Frans straatje”.

“Nee, wandschildering is niet de juiste benaming”, vertelt de Rooise kunstenares Agnes van Aarle over haar kunstwerk. “Het is meer een ‘trompe-l’oeil’, letterlijk vertaald betekent dat ‘het oog voor de gek houden’. Je kunt als het ware in de schildering naar binnenlopen. De wandschildering heeft diepte. Dat komt ook door de enorme afmetingen van zes keer zes meter. De schildering is gebaseerd op een plaatje dat de vereniging voor me had. Het is zo’n typisch Frans straatje met een terrasje waar mensen een wijntje drinken en een broodje eten”.

Timelaps maken van wandschildering of ‘trompe-l’oeil’ 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding