Voor Jan mag de vlag uit.
Voor Jan mag de vlag uit. Foto: Jeroen vd Sande

Oud-Rooienaar Jan van der Kruis onderscheiden

Human Interest

Nuenen ‘- Oud-Rooienaar Jan van der Kruis heeft afgelopen vrijdag in Nuenen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Madeleine van Toorenburg kwam bij hem aan huis om de versierselen op te spelden. In aanwezigheid van familie en vele vrienden en bekenden. 

Jan is geboren en opgegroeid in Heeze. Na zijn huwelijk met Nellie van Gastel zijn ze verhuisd naar Sint-Oedenrode. Hij was toen directeur van La Salle in Boxtel. Enkele jaren later werd hij benoemd tot voorzitter van de Raad van bestuur van Dichterbij.

Vanuit deze laatst genoemde functie heeft hij in zijn vrije tijd diverse initiatieven ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo was hij initiatiefnemer van het project `Regie voor eigen leven` in de provincie Noord-Brabant. Dit was een zeer grote doorbraak in de hulpverlening voor deze kwetsbare personen en werd dit project snel in heel Nederland opgenomen. “Dat is er een van ons en die hoort er ook bij.” was een van zijn gevleugelde uitspraken. 

Naast zijn inzet voor personen met beperkingen in onze samenleving was hij ook op andere fronten actief in de gemeenschap. Zo was hij acht jaar voorzitter van BWI in Sint-Oedenrode en van daar uit heeft hij in 2000 met Leo van der Kallen het initiatief genomen tot de oprichting van d’n Einder. Bovendien was hij ook voorzitter van de stichting Bisschop Bekkers en voorzitter van de Raad van Toezicht van Archipel te Eindhoven. Een maatschappelijke organisatie met 2200 medewerkers en 1400 vrijwilligers. Hij was tien jaar voorzitter van de stichting Wigwam te Valkenburg die zomervakantieweken te organiseren.

Zijn vrouw Nellie was de oprichtster van de kinderopvang “De Verbinding”` in Sint-Oedenrode. Toen zij in 2015 overleed heeft zijn dochter Patty de leiding overgenomen en de Verbinding verder uitgebouwd. Jan woont thans met Maria Behgoui in Nuenen. Na zijn pensionering is Jan nog zeer actief in het welzijnswerk in de regio. Hij is voorzitter van de landelijk Stichting Bisschop Bekkers voor hulp aan geestelijk gehandicapten in de derde wereld. Thans is hij ook voorzitter van de stichting Meierode te Sint-Oedenrode. Een stichting voor welzijn en geluk, die jongeren en ouderen in Nederland activeert om zich voor elkaar in te zetten. Zo is het project ontwikkeld “Kleuters en Ouderen maken elkaar gelukkiger” en heeft de stichting financieel bijgedragen aan de ondersteuning van mantelzorg in Meierijstad Op 26 juni a.s. organiseert deze stichting een symposium in het Provinciehuis Noord-Brabant met als thema “Actief Ouder Worden”