Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Uitbreiding opvanglocatie Boschvoort in gevaar door vondst dassenburcht

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Volgens het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is er vorige week een dassenburcht op zeventig meter aangetroffen achter het Chaletpark Boschvoort. Een ecologisch onderzoek zal uitwijzen wat de dassenburcht betekent voor de mogelijke opvang van de 120 asielzoekers. Jeanny l’Homme laat namens het COA in een reactie weten dat de komst van maximaal vijftig asielzoekers niet de das om wordt gedaan door de vondst van de dassenburcht. Als uit het ecologisch onderzoek blijkt dat de dassen op het terrein komen, dan mag het COA niet in de grond werken en is de uitbreiding naar meer opvangplekken uitgesloten.  De gemeente heeft in de voorbereiding een QuickScan Flora & Fauna onderzoek uit laten voeren waarin niet vastgesteld is dat op het naastgelegen perceel een dassenburcht aanwezig was.

Door: Cis van Pinxteren

Het COA verwachtte de eerste nieuwe bewoners van het Chaletpark afgelopen maandag. l’Homme: “De omgevingsdienst is er gaan kijken en er gaat een ecologisch onderzoek uitgevoerd worden. Wij hadden dat onderzoek al ingepland, alleen niet voor deze fase waarin we met maximaal vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) zouden starten. Wij zouden dat doen op het moment dat we gaan uitbreiden naar tachtig plekken voor AMV volgens afspraak. Vooruitlopend daarop kunnen we wel van start wanneer er verlichting op het terrein gerealiseerd is voor de veiligheid van de jongeren.”

Het COA wil daarnaast ook rekening houden met eventuele vleermuizen door groene verlichtingselementen te plaatsen en het leefgebied zo niet verstoren. “Wanneer de verlichting er is kan dat dus vanaf nu ieder moment. We zijn nog even afhankelijk van de levertijden van de verlichting maar zijn verder helemaal klaar om de jongeren op te vangen. We starten met een wat kleinere groep.” Het COA benadrukt dat het gaat om maximaal vijftig jongeren. Er wordt gestart met kleinere groepen.

24 uur beveiliging
Op de opvanglocatie van Chalet Boschvoort is er 24 uur per dag beveiliging volgens het COA. “We doen er alles aan om hen een veilig thuis te bieden. Dat betekent dat ons team er 24 uur per dag is, dat er 24 uur per dag beveiliging is, dat we verlichting en camera’s ophangen en kijken naar goede afrastering.” Op de AMV-locaties van het COA zijn 24 uur per dag meerdere begeleiders aanwezig. Op de vraag of het al bekend is om welke leeftijden het gaat antwoordt het COA als volgt. “Het gaat om AMV, dat zijn dus jongeren van 13 tot 18 jaar. Boschvoort is een POA-locatie (Procesopvanglocatie) van het COA. Het merendeel is tussen de 15 en 18.” Het COA kan niets zeggen over om welke nationaliteiten het gaat. Op andere AMV-locaties zien ze namelijk een mix van diverse afkomsten. Volgens het COA komen in heel Nederland de meeste AMV’ers uit Syrië, Eritrea en Somalië. De jongeren zijn bovendien vooral AMV die vanuit aanmeldcentrum Ter Apel komen of uit een andere locatie die gaat sluiten. Het is mogelijk dat jongeren direct uit het buitenland komen en met Ter Apel als tussenstap.” Wanneer de AMV binnenkomen op de opvanglocatie zullen zij in eerste instantie kennismaken met het COA-team en vervolgens met medewerkers van Vluchtelingenwerk en Stichting Nidos (voogdij instelling voor alleenstaande minderjarige asielzoekers). “De eerste dagen staan in het teken van een eigen plekje maken, tot rust komen en uitleg over hoe we zaken op de locatie organiseren.” De AMV’s komen in de meeste gevallen in etappes, het is volgens het COA moeilijk te voorspellen hoeveel er per keer bijkomen. l’Homme: “Het is afhankelijk van de doorstroom vanuit Ter Apel of andere locaties. Als na een jaar deze groep elders ondergebracht wordt, wordt de locatie in gebruik genomen door 120 ‘reguliere’ bewoners. Dat kunnen gezinnen of alleengaande mensen zijn.” Het COA bekeek de mogelijkheid of er plek was voor een gezamenlijke activiteitenruimte in het Chaletpark. De ruimte wordt nu tijdelijk gecreëerd in één van de chalets, aan de hand van het ecologisch onderzoek wordt bepaald of er een aparte recreatieruimte komt.

“| We starten met een wat kleinere groep 

Geschikte chalets
De chalets van Boschvoort zijn de afgelopen weken geschikt gemaakt voor de opvang van de AMV’s. Zo is er meubilair uitgewisseld om aan de standaard te voldoen, dan kun je denken aan brandvertragende matrassen en bedden met stalen frame (in plaats van hout). “We hebben bijvoorbeeld een eenpersoonsbed geplaatst in een klein kamertje waar een stapelbed instaat. Een stapelbed is prima voor mensen die een paar dagen in een chalet op vakantie gaan, voor de AMV die hier langere tijd zullen verblijven is het belangrijk dat ze een eigen plekje voor rust en privacy hebben naast alle overige voorzieningen die ze delen.” Daarnaast meldt het COA dat er een hek rondom een nabij liggende vijver is geplaatst voor aankomende bewoners die niet kunnen zwemmen. l’Homme: “Er is werkruimte voor ons team, voor de beveiligers en voor de GZA (medische dienst) gemaakt en de jeugdvoogden van Nidos kunnen aanschuiven.” Volgens het COA doet het zijn uiterste best de buurt te betrekken. De eerste overleggen met omwonenden hebben plaatsgevonden. “Wij zullen steeds proberen hen actief te informeren en te betrekken.” Omwonenden geven aan dat wat er op het park gebeurd, volgens de gemeente, een aangelegenheid van het COA is. Daar valt derhalve, volgens omwonenden, inhoudelijk niets aan toe te voegen.