Rondom het verblijf staan hekken.
Rondom het verblijf staan hekken. Foto: Bas Ulehake

Zorgen om en voor asielzoekers in het bestuurscentrum

Roois nieuws

Na een indringende oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is gemeente Meierijstad aan de slag gegaan met een tijdelijke opvangplek. Vanaf 15 september kunnen 88 asielzoekers opgevangen worden in het leegstaande deel van het Rooise bestuurscentrum. Vanuit de bewoners rondom het pand, ondernemers en politieke partijen klinken verschillende geluiden. Zo is er onzekerheid over de duur, maar zijn er ook zorgen om de mensen die tijdelijk in het bestuurscentrum verblijven.

Door: Nienke Habraken

Er viel voor de bewoners rondom het bestuurscentrum een onverwachte brief op de mat. Daarin werd medegedeeld dat het pand tijdelijk zou fungeren als crisisnoodopvang. De mensen die opgevangen worden, stromen later door naar de nieuwe locatie in Boxtel. Hier worden 450 asielzoekers opgevangen, het aantal waar regio Brabant-Noord aan moet voldoen. “In Boxtel is de locatie nog niet gereed. Daarom kwam de vraag of wij in de regio leegstaande panden hebben waar (een deel van de) 450 asielzoekers op korte termijn opgevangen konden worden”, licht burgemeester Kees van Rooij toe. “Zij mikken op half oktober, maar wij houden rekening met uitloop tot 1 november. Als de locatie gereed is stromen ze door. Dit kan eerder of later zijn.”

“Het bestuurscentrum staat al langere tijd deels leeg. We hebben gekeken wat ervoor nodig is om het leegstaande deel, Lob4, geschikt te maken als tijdelijke opvang. We boden het aan als mogelijke locatie voor crisisnoodopvang. Na het weekend kregen wij bericht dat we ons konden voorbereiden op de komst van asielzoekers”, aldus Van Rooij. Er is nog volop discussie over de invulling van het pand. De opvang van de asielzoekers remt de ontwikkelingen niet. Ook daarom is gekozen voor het bestuurscentrum.

De werkzaamheden zijn in volle gang. “Alles is ingericht voor vier tot zes weken”, benadrukt Annemieke Vos, strategisch beleidsadviseur Veiligheid gemeente Meierijstad. Zo is er een tijdelijke wand geplaatst tussen het leegstaande deel en het deel van het bestuurscentrum waar onder andere de raadsvergaderingen plaats blijven vinden. Ook de dienstverlening gaat door.

Tijdens de bijeenkomst op maandagavond kregen inwoners de kans om vragen te stellen. Hiermee wil de gemeente een deel van de zorgen weg nemen. Het is niet bekend wat de samenstelling van de asielzoekers is. Dit is een van de vragen vanuit de buurtbewoners tijdens de bijeenkomst. De gemeente probeert wel te sturen op een bepaalde groep. “We hebben de specifieke kenmerken van deze locatie doorgegeven, met daarbij dat wij het liefste op bepaalde doelgroepen focussen”, vertelt de burgemeester.

De dranghekken en camera’s rondom het verblijf roepen vragen op. “Als beveiliging nodig is, waarom kies je dan voor een locatie midden in een woonwijk”, vraagt een van de buurtbewoners. Zij delen hun zorgen en onzekerheden rondom de situatie. Ze benadrukken dat ze het niet als bedreiging zien, maar willen wel duidelijkheid scheppen. Vos: “De hekken zijn voor privacy. Er zijn binnen toiletten, maar geen douches. Daarom komen buiten douchecabines en extra toiletten. Dat schermen wij af. De hekken worden met doeken aangekleed zodat het vriendelijker oogt.” Er zijn continu vijf bewakers aanwezig en overdag zijn er locatiemanagers en woonbegeleiders. VVD Meierijstad vindt dat het veiligheidsaspect hoog moet zijn. “Dat wil niet zeggen dat de mensen die daar komen onveiligheid gaan brengen. Ik snap het gevoel van onmacht en de reactie van de buurtgenoten. De gemeente en lokale politiek hebben de verplichting om rust te creëren gedurende zes weken”, aldus raadslid Albert Dominicus.

De aanwezigen bij de bijeenkomst bekijken de situatie kritisch. Waarom kan er in dit pand op deze korte termijn wel plaats worden geboden aan asielzoekers en niet aan Rooienaren, die op zoek zijn naar een woning? Daar antwoordt de burgemeester op: “De woningnood onder jongeren is groot. Daarom hebben wij de afgelopen maanden - toen het over de opvang van Oekraïners ging - gezegd dat we een menswaardige opvang willen én de bestaande huizenmarkt zo min mogelijk willen belasten. Hier liggen ze soms met meer dan twintig mensen in één ruimte. Het is echt een tijdelijke oplossing.” VVD sluit zich aan bij de keuze van het pand. Dominicus: “Er wordt al jaren gediscussieerd over invulling van het pand. De kachel staat al aan en de gemeente is zelf eigenaar.”

Naast de zorgen over de veiligheid, maken de buurtbewoners zich zorgen om de asielzoekers. “Hebben die mensen spullen? Komen er artsen? Hoe communiceren jullie met hen”, vraagt een van hen zich af. Dankzij draaiboeken van andere locaties kan de gemeente hierop anticiperen. “Het COA heeft een spreekuur, vluchtelingenwerk komt langs, we hebben dertien tolken en er zijn afspraken gemaakt met de huisarts”, legt Vos uit.

Tijdens de bijeenkomst geeft de gemeente een rondleiding door Lob4 waar de asielzoekers komen. De eetruimte moet nog worden ingericht door de cateraar, maar de veldbedden zijn al neergezet. In sommige zalen liggen er ruim twintig mensen op een kamer, tot schrik van sommigen. “Ik ben blij dat ik hier niet lig.”

Niet iedereen heeft een briefje in de bus gehad. “Gelukkig heeft iemand tegen mij gezegd dat deze bespreking was, maar ze hebben ons overgeslagen. Dat vind ik jammer”, vertelt Senga van Middegaal. Samen met mevrouw Van Mierlo spreekt ze over de bijeenkomst. “Ik proefde net in de bijeenkomst dat de meeste buurtgenoten er open instaan, mits het voor zes weken is. Dat is eigenlijk de grote zorg. De gemeente kan niet voor honderd procent zeker zeggen dat ze 1 november weg zijn”, aldus Van Mierlo. Ze hopen beiden vooral dat het ’s avonds rustig is. “Na 22u worden ze geacht om op het terrein te blijven, ik hoop dat ze zich daar aan houden.” Mocht er iets gebeuren, dan kunnen bewoners via een telefoonnummer of e-mail contact opnemen met de locatiemanager of beveiliging binnen het pand. “Dat is fijn, zo kunnen we snel schakelen”, vertelt Van Mierlo. Ze balen van de minimale bijdrage van het COA tijdens de bijeenkomst. “Ik had eigenlijk gehoopt dat zij een beeld konden schetsen zodat wij beter weten hoe het verloopt.”

Miranda Kerkhof-Ulehake, fractievoorzitter van de lokale politieke partij HIER, werd ook overvallen door de snelle besluitvorming. “Ik weet ook dat in crisistijd besluiten sneller genomen worden. We vinden dat vanuit medemenselijkheid deze situatie gezamenlijk aangepakt moet worden.” Hier sluit de burgemeester zich bij aan. “We hopen dat ze zich welkom voelen. Als je mensen als gasten ontvangt, zullen ze zich over het algemeen ook zo gedragen. Doen ze dat niet, dan heb je alle recht om in te grijpen. Als omwonende heb je daar invloed op, je kan mailen (locatiemanagercno@meierijstad.nl of bellen (06 252 62 959).”