Afbeelding

“Je gaat heen waar de bisschop je zendt”

Roois nieuws
“Dan zeg ik altijd, mooi Rooi, net als de krant”, antwoordt Pater Pushpa op de vraag hoe het met hem gaat. Pas anderhalf jaar krijgt hij Nederlandse les, maar het valt op dat Puspha onze taal al bijzonder goed spreekt. Mede daarom hebben de meeste Rooienaren hem al in het hart gesloten. Maar wat brengt een goedlachse, gelovige Indiër in Sint-Oedenrode? Zijn we al zo ver gezakt dat we buitenlandse paters in onze parochie op moeten nemen? Het antwoord is ja.

“Ik denk dat de komst van Pushpa de mensen aan het denken heeft gezet”, zegt pastoor Blom, die Puspha onder zijn hoede nam na zijn aankomst in Sint-Oedenrode. “Zo’n veertig jaar geleden waren we de hofleverancier van missionarissen in continenten als Afrika, Azië en Zuid-Amerika”, vervolgt hij. “Nu is het andersom. Ook in grote steden als Utrecht, Roermond en Haarlem lopen al veel buitenlandse priesters rond. De bisschop ziet dat hij het niet kan redden met alleen mensen uit zijn eigen bisdom.” Bisschop Hurkmans uit Den Bosch zocht onder andere contact met India. Daar zitten heel veel paters. Teveel, daarom kunnen er honderden, misschien wel duizenden uitgezonden worden.

Pushpa groeide op in een deelstaat in het zuidoosten van India. Hij wist vanaf zijn vijftiende dat hij priester wilde worden. Zijn moeder, waar hij een ontzettend goede band mee heeft, inspireerde hem. Iedere morgen om 4.30 uur stuurde ze haar zoon naar de kerk om te gaan bidden, jaar in jaar uit. Vanaf zijn vijftiende volgde Pushpa een elfjarige opleiding in een seminarie. Zijn broer bewandelde een vrijwel identiek pad. Hij is aangesloten bij de Damianen. Mist hij zijn familie? Pushpa: “Natuurlijk mis ik ze wel eens, maar een paar keer per jaar ga ik terug om ze te zien. Ook het land mis ik soms. Het is mijn moederland, maar net als voor jullie noem ik Nederland mijn vaderland. “

Lees verder in DMRK van deze week