Het station van Schijndel.
Het station van Schijndel.

In het spoor van het Duits Lijntje (III)

Recreatie en Toerisme

Meierijstad - Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtracé. Deze keer: Station Schijndel.

Station Schijndel
Het witte stationsgebouw in Schijndel (tegenwoordig een woonhuis) staat er honderdvijftig jaar na aanbouw nog steeds. Ook reizigers uit Sint-Oedenrode stapten hier vroeger op de trein. Op deze plek verkochten spoorwegbeambten treinkaartjes en ze bedienden de seinpalen en wissels. De stoomfluit blies als de trein bijna vertrok en sjouwers tilden aangevoerde goederen uit de wagons naar de tegenovergelegen loods.

Lokale handel
De aanwezigheid van het station in Schijndel was goed voor de lokale handel. In de beginjaren werden onder meer lijnzaad, klompen, kalveren en varkens via het spoor uitgevoerd. Steenkolen, kalk en hout werden aangevoerd. Later werden elke dag honderden dozen met kousen en sokken vanuit de fabriek van Jansen de Wit in de wagons geladen. Het station was tot 1950 in bedrijf.

Treinaanslag
Niet ver van Station Schijndel lag Wachtpost 10. Daar vlakbij vond een veelbesproken treinaanslag plaats. Het is zondagavond 21 oktober 1894. Een zware boomstam is met ijzerdraad vastgebonden op de rails. De ontsporing van een passerende sneltrein blijft ternauwernood uit. Er worden voetafdrukken van verdachten gevonden: afgesleten klompen en opvallende schoenen met puntige neus en met ijzer beslagen hak. De politie looft tipgeld uit en twee jonge mannen worden gearresteerd. Wat was hun motief?

>> Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje. Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.

Afbeelding