Wachtpunt 5 bij café 't Groene Woud.
Wachtpunt 5 bij café 't Groene Woud.

In het spoor van het Duits Lijntje (Deel II)

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Meierijstad - Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtracé. Deze keer: Wachtpost 5.

Wachtpost 5
Bij café ‘t Groene Woud in Liempde komt het Duits Lijntje Meierijstad binnen. Bij deze spoorwegovergang was ooit Wachtpost 5 gelegen. De wachter bewaakte de overweg en waarschuwde wegverkeer bij een naderende stoomtrein. De tijd dat hier treinen voorbij denderden is geweest. Tegenwoordig bloeit hier de bosanemoon, zingt de geelgors en schuilt de hazelworm. Planten en dieren maken de dienst uit langs het tracé van het Duits Lijntje. Bij café ‘t Groene Woud in Liempde komt het Duits Lijntje Meierijstad binnen.

De Geelders
Komend vanuit Boxtel vervolgt het Duits Lijntje haar weg richting Schijndel door natuurgebied De Geelders. Het gebied bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, heide, grasland en akkers. Tegenwoordig behoort leembos De Geelders tot de belangrijkste natte bosgebieden van Nederland. Doordat er leem in de ondergrond zit, blijft er gemakkelijk water staan.

Populierenhout
Opvallend in dit gebied zijn de rabatten, die de teelt van bomen hier mogelijk maakten. De langwerpige ophogingen tussen gegraven sloten vormen een systeem voor ontwatering. Hier werden oorspronkelijk vooral populieren (voor de klompenindustrie) en eiken geplant. De informatieborden langs het Duits Lijntje in Meierijstad zijn ook gemaakt van populierenhout uit deze regio.

>> Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje . Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.