Het Duits Lijntje dichtbij station Olland.
Het Duits Lijntje dichtbij station Olland.

In het spoor van het Duits Lijntje (Deel 1)

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Meierijstad - Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtracé. Deze keer: Halte Olland.

Halte Olland
In lang vervlogen tijden stopte de stoomtrein ook bij Olland. Waarschijnlijk was bij de Boxtelseweg een halte gelegen. Acht treinen per dag stopten hier, zo laat de dienstregeling uit 1887 zien. Passagiers moesten wel tijdig aan de bel trekken. De stops waren optioneel. Halte Olland was maar enkele jaren in gebruik. De halte werd in 1893 gesloten. Toch kwam hier jaren later alsnog een trein tot stilstand. Een noodstop deze keer.

Belgische vluchtelingen
Ze zijn op de vlucht voor het Duitse oorlogsgeweld in België: de 54-jarige Tobias en zijn gezin. Zo’n één miljoen Belgische vluchtelingen zoeken tijdens de Eerste Wereldoorlog een veilig heenkomen in neutraal Nederland. De uit Antwerpen afkomstige Tobias is een van hen. Met zijn vrouw en dochters stapt hij op zondag 11 oktober 1914 in een trein van de Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij.

Door angst bevangen
De trein is nog maar net vertrokken uit Boxtel als de naam van de maatschappij Tobias op het verkeerde been zet. Ze zouden toch niet naar Duitsland worden vervoerd? De man wordt door angst bevangen. Ergens tussen Liempde en Schijndel springt Tobias uit de rijdende trein.

>> Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje . Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.