Coby van der Pas en Piet van der Poel onthullen de brug.
Coby van der Pas en Piet van der Poel onthullen de brug. Foto:

Stichting Industrieel Erfgoed Meierij levert oude spoorbrug op

Regionieuws Regionieuws

Meierijstad - In februari werd de vroegere spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart, met de hulp van de vrijwilligers van SIEMei, al verplaatst naar het voormalige rangeerterrein bij het Middegaal in Veghel. Daarmee werd de brug herenigd met het Duits Lijntje. Vandaag leverde voorzitter Piet van der Poel van de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) de 60 jaar oude spoorbrug, op deze speciale plek, officieel op aan wethouder Coby van der Pas. 

De hefbrug leidde ruim 50 jaar de voormalige spoorlijn, van Wesel naar Boxtel, over de Zuid- Willemsvaart. In 2005 werd het stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel opgeheven, waardoor de brug overbodig werd. Toen de Zuid-Willemsvaart verbreed werd, werden de schepen groter en kregen ze last van de smalle doorgang bij de spoorbrug. Daarom verwijderde Rijkswaterstaat de brug in 2014 en stelde die beschikbaar aan de toenmalige gemeente Veghel. De erfgoedstichting kreeg de monumentale brug in bewaring tot er een nieuwe plek was gevonden en bouwden hem op bij hun museum SIEMei op de Noordkade. 

Piet van der Poel, SIEMei: “Als SIEMei vinden we het historisch erfgoed in onze gemeente van groot belang om voor de toekomst te bewaren. Het Duits Lijntje is van essentieel belang geweest voor de ontwikkeling van de industrie in Veghel. Daarom zijn we dankbaar voor de opdracht van de gemeente Meierijstad voor de verplaatsing van de historische brug in het voormalig tracé. Met veel enthousiasme zijn een aantal vrijwilligers van SIEMei meer dan een half jaar aan het werk geweest om deze verplaatsing van de brug en het aansluiten ervan op het nog aanwezige spoor te realiseren. Dit monument is een aanwinst in het totale plaatje.” De brug heeft zijn nieuwe plek gekregen op het oorspronkelijke traject samen met een locomotief, wagons, rangeerbanen en monumentale overwegbeveiligingsinstallatie. Zo blijft de geschiedenis van het Duits Lijntje levend en een uniek stuk erfgoed behouden.

Wethouder Coby van der Pas: “De vrijwilligers van SIEMei hebben er mede voor gezorgd dat dit unieke stuk erfgoed behouden blijft. Tot twee keer toe hielpen zij met het demonteren en weer opbouwen van de brug. Eerst op de Noordkade en nu langs het Duits Lijntje. De brug is bij hen dan ook in goede handen! En voor inwoners en bezoekers wordt deze historische brug op deze passende plek zo langs het Duits lijntje weer beleefbaar.”