Logo mooirooi.nl
v.l.n.r: Peer van Bakel, Jan Vermeltfoort, Theo Gottenbos en Simon Lavrijssen voor een gedeelte van de vlechtheg.   | Fotonummer: b5b29a
v.l.n.r: Peer van Bakel, Jan Vermeltfoort, Theo Gottenbos en Simon Lavrijssen voor een gedeelte van de vlechtheg.
Natuur en milieu

Geduld en vakmanschap maken een vlechtheg

  Natuur

Sint-Oedenrode - Net na de Eerste Wereldoorlog deed het prikkeldraad haar intrede. Daarvoor vervulden vlechtheggen de rol als afscheiding van percelen om het vee tegen te houden. In het Brabantse landschap komt de vlechtheg op steeds meer plekken terug. Ook in Sint-Oedenrode. Verschillende natuurminnende organisaties zijn al jaren samen bezig met het aanleggen daarvan. Op dit moment wordt een heg gevlochten aan de Kampenweg.

Een strategisch punt. In Sint-Oedenrode zijn er zo'n vijf plekken waar vlechtheggen worden aangelegd, maar de meeste zijn uit zicht, zoals achter de volkstuintjes aan het Cathalijnepad en bij de Knoptoren. "De mensen die de rotonde op komen rijden, zien de heg zo staan. Dan weten ze direct hoe een vlechtheg eruit ziet", vertelt Jan Vermeltfoort op zaterdagochtend, terwijl achter hem druk gesnoeid wordt. Het is natuurlijk ook een beetje voor de eer van al het werk, want een vlechtheg aanleggen is een immense klus. Het vergt vooral geduld. Eerst moeten de sleedoorns, berken, elzen en hazelaars jaren groeien alvorens ze 'gelegd' kunnen worden. Zo noem je het buigen en op elkaar leggen van de boomsoorten. Vakmanschap is het volgende aspect dat nodig is om een goede heg te produceren. Jan: "We hebben zo'n twaalf jaar geleden cursussen gevolgd om het onder de knie te krijgen. Dat was in Oeffelt. Daar zijn ze altijd vlechtheggen blijven maken, dus daar is de kennis. Ook hebben we er aan het Nederlands Kampioenschap meegedaan." Bescheiden plakt de Rooienaar er achteraan dat ze eens derde zijn geworden. De mannen weten dus wat ze aan het doen zijn. Op deze zaterdagochtend werkt Jan met Peer van Bakel, Theo Gottenbos en Simon Lavrijssen. Normaal gesproken zijn daar ook Henri van Weert en Wim de Vrij bij. Stuk voor stuk gelieerd aan Stichting Roois Landschap en/of het IVN.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat het terrein van Rhode verplaatst had moeten worden?Reageren!