Afbeelding
Foto: Tessa van Casteren

Zendingsgemeente Sint-Oedenrode

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Er is een tijd geweest, dat er in Sint-Oedenrode van drie gezindten kerken in gebruik waren. De knoptorenkerk voor de Nederlands Hervormde gelovigen, de Martinuskerk voor de katholieken en het kerkje aan de Boskantseweg voor de aanhangers van de Evangelische Gemeenten. Het laatste kerkje, in Rooi ‘Kerkske’ genoemd, is inmiddels verdwenen maar de geschiedenis ervan is bijzonder.

De afscheiding
Toen in 1815 Willem I koning van Nederland werd, begon hij zich al vrij snel te bemoeien met de protestantse godsdienst. Hij liet voor de Nederlandse Hervormde Kerk een kerkorde opstellen die op 7 januari 1816 als het ‘Algemeen Reglement voor het bestuur der Nederlandsche Hervormde Kerk in het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ bij Koninklijk Besluit werd goedgekeurd. Hierbij kreeg de Kerk de officiële naam ‘Nederlandse Hervormde Kerk’. De Knoptorenkerk in Eerschot behoorde hiertoe.

Door veel protestanten in Nederland werd deze van bovenaf opgelegde eenheidskerk niet gewaardeerd en men vond deze zelfs ongewenst. Vele gemeenten scheidden zich daarom af van de Nederlandsche Hervormde Kerk. Zo ontstonden o.a. de Evangelische Gemeenten. Pioniers waren o.a. de voorgangers Jan de Liefde (Amsterdam), ds. H. Witteveen (Ermelo) en ds. H.J. Budding (Goes). In 1881 verenigden zij zich in een landelijke Bond van Vrije Evangelische Gemeenten. Tot die tijd opereerden ze ieder afzonderlijk.

Lees het vervolg van deze Rooise Streken komende week in DeMooiRooiKrant.