Afbeelding

Trombosebeen

Gezondheid Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Iedere maand brengen de huisartsen van Sint-Oedenrode een informatief artikel over een bepaald onderwerp. Dit keer gaat het over Trombosebeen.

Samenvatting
Een trombosebeen is een rood, warm, pijnlijk, gezwollen been, dat wordt veroorzaakt door een bloedpropje in de bloedvaten van het been. Het wordt behandeld met bloed verdunnende medicijnen en een drukverband of een steunkous.
Een trombosebeen is een rood, warm, pijnlijk, gezwollen been, dat wordt veroorzaakt door een bloedpropje dat vast komt te zitten in de bloedvaten van het been. Meestal gaat het om het onderbeen maar trombose kan ook in, bijvoorbeeld, de arm voorkomen.
Je hebt meer kans op het krijgen van een trombosebeen als je:
-Vrouw bent
-Net geopereerd bent en daardoor minder goed kunt bewegen
-Een lange reis hebt gehad en daardoor minder goed hebt kunnen bewegen
-Zwanger bent of net bevallen bent
-Kanker hebt
-Hormonen gebruikt zoals in de anticonceptiepil, hormoonring, -pleister of prikpil, of hormonen tijdens de overgang
-Overgewicht hebt
-Rookt

De pil en trombose
Bij het starten met hormonen is de kans op het krijgen van een trombosebeen licht verhoogd. Bij 0,1 tot 1 procent dan de vrouwen die start met de anticonceptiepil komt deze bijwerking voor. Als een vrouw rookt en de pil gebruikt is dit risico groter.

Onderzoeken
Als de huisarts denkt aan een trombosebeen zal er een bloedonderzoek aangevraagd worden. Er wordt dan gekeken naar de d-dimeer in het bloed. Als deze waarde verhoogd is is de kans op een trombosebeen groter. Een echo van het onderbeen kan met meer zekerheid aantonen of er sprake is van een trombosebeen. De echo vindt plaats in het ziekenhuis.

Behandeling
De behandeling van een trombosebeen bestaat uit medicijnen die het bloed dunner maken en het bloedstolsel oplossen. Deze medicijnen zul je 3 maanden moeten gebruiken.

Naast de medicijnen zal het been ook ingepakt worden met een strak verband, een drukverband of een steunkous. Je mag het been gewoon belasten, je hoeft geen bedrust te houden.

In de avond en in het weekend kan het zijn dat er niet meteen bloed geprikt kan worden of een echo gemaakt kan worden. Dan kan de huisarts besluiten om toch alvast de starten met de bloedverdunners in afwachting van de verdere onderzoeken.

Longembolie
Het is belangrijk om een trombosebeen goed te behandelen. Als er een stukje van het bloedpropje loslaat kan het zijn dat dat met het bloed mee stroomt richting de longen. Dan kun je een longembolie krijgen. Klachten die passen bij een longembolie zijn kortademigheid, een snellere ademhaling, een snellere pols of pijn bij de ademhaling. Neem bij deze klachten altijd direct contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl Tot op het spreekuur!