Afbeelding

Bedplassen

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Maandelijks geven de Rooise huisartsen advies over verschillende onderwerpen. Dit keer gaat het over bedplassen.

-Veel kinderen van 5 jaar of ouder plassen nog wel eens in bed
-Er zijn verschillende methoden om te oefenen om ’s nachts droog te blijven
-Medicijnen tegen bedplassen worden niet aangeraden
-Bedplassen gaat meestal vanzelf over

Veel kinderen van 5 jaar of ouder plassen nog wel eens in bed. Ze kunnen daar niets aan doen. Ze merken gewoon nog niet dat hun blaas vol is. Ze krijgen geen seintje dat ze moeten gaan plassen. De meeste kinderen leren dit seintje vanzelf herkennen en dan gaat het bedplassen vanzelf over. Bedplassen kan erfelijk zijn. Als één van de ouders vroeger in bed plaste is de kans groter dat een kind dat ook doet. Bedplassen wordt niet veroorzaakt door veel drinken of diep slapen, zoals veel mensen denken.
Als uw kind van 5 jaar de laatste drie maanden twee keer in de week in bed geplast heeft of als uw kind van 7 jaar één keer per maand in bed plast, en als er geen andere symptomen of een lichamelijke oorzaak voor is, wordt dit ‘enuresis nocturna’ genoemd.
Er zijn algemene adviezen bij bedplassen. Laat uw kind voor het slapen gaan altijd even naar het toilet gaan om te plassen. Het is dan helemaal niet erg als er dan geen plas komt. Leg uit dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft. Straffen heeft geen zin, het is beter om te zeggen dat het goed is als het bed ’s ochtends droog is. Ook positieve aandacht helpt, bijvoorbeeld door een verhaaltje voor te lezen voor het slapen gaan. Meer adviezen zijn te lezen op www.thuisarts.nl

Als het met bovenstaande adviezen niet lukt om ’s nachts droog te blijven zijn er nog andere methoden om te proberen. Het bedplassen gaat meestal vanzelf over. Als u kiest voor een methode, blijf deze dan ook een paar maanden proberen. Als er overdag ook problemen zijn met plassen of poepen moet hier eerst naar gekeken worden. Dan is het verstandig om eerst een afspraak met uw huisarts te maken.
Als uw kind overdag goed drinkt, normaal plast en normaal poept kunt u zelf beginnen met één van de onderstaande methoden: Opnemen (tot 6 jaar): U kunt uw kind elke nacht even wakker maken om te laten plassen. Dit kan bijvoorbeeld, net voordat u zelf naar bed gaat. Kalendermethode (tot 8 jaar): Gebruik een kalender en laat uw kind na elke droge nacht een stickertje plakken of iets leuks tekenen. Zo wordt uw kind beloond voor een droge nacht.
Motivatiemethode (tot 12 jaar): Deze methode sluit aan op de Kalendermethode: U kunt met uw kind afspreken dat het een beloning krijgt bij een bepaald aantal stickertjes of tekeningen. Plaswekker (vanaf 5 jaar): Er zijn broekjes met een verbinding naar een wekker. De wekker gaat af als het broekje nat wordt. Door dit seintje wordt uw kind wakker en kan het naar de wc gaan om verder te plassen. Een plaswekker kunt u kopen of huren bij een thuiszorgwinkel.
Wektraining (vanaf 8 jaar): Hierbij wordt de plaswekker gecombineerd met de kalender en beloning. Als kinderen ook overdag vaak moeten plassen (meer dan 8 keer per dag) kan een blaastraining een oplossing zijn. Door de plas overdag langer op te houden kan het zijn dat uw kind ook ’s nachts minder plast. Dit is best een intensieve training en als dat nodig is, is het verstandig hier begeleiding bij te krijgen door een huisarts of urotherapeut.

Deze methoden zijn ook allemaal terug te vinden op www.thuisarts.nl. Als u naar de huisarts gaat zal de huisarts het volgende met u bespreken: Hoe vaak is het bed nat? Zijn het kleine beetjes urine of is uw kind in één keer helemaal nat? Hoe vaak plast uw kind overdag? (Normaal is dit 3-8 keer per dag) Heeft uw kind misschien een blaasontsteking gehad? Zijn er ook problemen met het ophouden van de ontlasting? Of kan uw kind juist moeilijk poepen? De huisarts zal uw kind onderzoeken, misschien de urine nakijken en samen met u een behandeling afspreken. Medicijnen worden niet aangeraden bij bedplassen. Ze lossen het bedplassen namelijk niet op. Uw kind moet ze lang gebruiken, ze hebben bijwerkingen en na het stoppen met de medicijnen komt het bedplassen vaak weer terug. Soms worden de medicijnen kortdurend gebruikt voor vakanties of logeerpartijtjes. Dit is iets om met uw eigen huisarts te overleggen. Tot op het spreekuur!