Afgelopen zondag was dit het beeld in de Knoptoren.
Afgelopen zondag was dit het beeld in de Knoptoren.

Intiem Kerstconcert RGK in de Knoptoren

Cultuur

Sint-Oedenrode - Alleen al doordat dit jaar het Kerstconcert voor ‘intimi, oud-leden en vrienden gegeven werd, voelde je al bij binnenkomst dat de sfeer gemoedelijk was en dat de Knoptoren zich vulde met mensen die het Roois Gemengd Koor een warm hart toe dragen. De muzikale bijdrage van ‘Siskin’ bestaande uit de drie zussen Timmers: Thea, Dianne en Anja met begeleiding van Tom Koldenhof, gaf een extra feestelijk tintje aan dit Kerstconcert in de Knoptoren.

Door: Mattie De Schepper

Keuze: Traditie even op pauze gezet 
Wat goed en wijs dat de concertcommissie van het RGK dit jaar koos voor deze vorm en inhoud van hun Kerstconcert. Medebepalend voor deze keuze was zeker dat het koor pas sinds september onder leiding van nieuwe dirigente zingt en er dus maar een beperkt repertoire kon opgebouwd worden. Dat ter aanvulling en afwisseling in het programma beroep gedaan werd op ‘ Siskin’ lag voor de hand. Anja Koldenhof was enkele maanden, door haar kundigheid en grote Rooise betrokkenheid ‘de reddende engel‘ van het koor.

Programma en deelname projectzangers 
Voor dit concert was gekozen om op projectbasis zangers te laten deelnemen aan de voorbereiding en uitvoering. Zo te merken leverde dit een welkome aanvulling van stemmenmateriaal op. Het repertoire was wellicht om die reden overwegend ook zeer toegankelijk gehouden al kregen moeilijker werken als het ‘Locus iste’ van A. Bruckner en het Ave Verum van W.A. Mozart een plaats in het programma.

Op goede weg met nieuwe dirigente Jeanine Pas 
Jeanine kreeg van haar moeder, die vele jaren zong bij het RGK, haar zangtalent mee en ontwikkelde dat. Na vele solistische optredens in binnen - en buitenland is ze terug neergestreken in Sint-Oedenrode als dirigente. Hopelijk lukt het haar om een nieuwe impuls te geven aan een koor dat zovele jaren een vaste waarde was in het Rooise culturele leven. Zowel uit haar persoonlijke openingstekst, haar wijze van dirigeren als bij haar toelichting bij een oud kerstliedje blijkt dat zingen voor haar ook emotie en beleving is. Het koor zong zeer toegewijd en werd mede dankzij de pianobegeleiding van Brechje van den Brand in intonatie-zuivere banen geleid. Mij ontging niet hoe mooi ze - alsof je een speeldoosje hoorde - het oud- Brabantse ‘Jesuke zoet’ subtiel omspeelde. Naast een aantal traditionals maakte het meer beschouwende gezang van Lauridsen – mede door de prachtige mannenpartij - diepe indruk.

Heerlijke vertolkingen en speelse close harmony door ‘Siskin’
Alleen al dat daar drie Rooise zussen staan te zingen maakt het al zo bijzonder. Ook hier hebben de genen voor iets moois gezorgd; drie stemmen en drie persoonlijkheden die elkaar perfect completeren. Ze zingen alles uit het hoofd, maken contact met hun publiek en weten door hun vlotte en bezielde performance te boeien en te ontroeren. Met zwager Tom Koldenhof aan de vleugel is een optreden van ‘Siskin’ echt heerlijk.

Persoonlijke noot: Bij een gemeend compliment aan het RGK en aan ‘Siskin wil ik hopen dat zeker rond Kerst concerttijden beter op elkaar afgestemd worden.