De haan op de Knoptoren.
De haan op de Knoptoren. Foto: Henri van Hoorn

Eerste van een serie Torenconcerten

Cultuur

Sint-Oedenrode - Het Roois Kultuur Kontakt trapt dit jaar in de serie Torenconcerten af met een concert door het Pythagoras Kwartet, een strijkkwartet in 1999 opgericht door vier musici die allen een exacte studie hadden afgerond (3x natuurkunde, 1x wiskunde) en in Pythagoras een gemeenschappelijke naamgever voor hun strijkkwartet vonden.

In de huidige samenstelling bestaat het strijkkwartet uit Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Michael Ypma (altviool) en Werner Marinelli (cello). Naast hun dagelijkse werk hebben de leden van Pythagoras vooral ook een grote passie voor het zelf muziek maken. Musiceren biedt hen tevens ook een mooie interactie tussen de exacte en de creatieve hersenhelften.

Het Pythagoras Kwartet richt zich in het bijzonder op strijkkwartetten uit de 18e, 19e en 20ste eeuw, zowel bekende meesterwerken als onder het stof geraakte muzikale pareltjes. Voor ieder concert laat het kwartet zich coachen door jonge professionele musici. Tijdens dit Torenconcert speelt het Pythagoras Kwartet hun nieuwe programma “Eersteling en Laatsteling” met werken van Antonin Dvorák (1841-1904) en Robert Volkmann (1815-1883). In het kwartet in As, opus 105 van Dvorák laat de componist duidelijk de Boheemse volksmuziek doorklinken in de vorm van rijke melodieën en veel tempowisselingen. Ook zijn in de klanken Boheemse volksdansen terug te horen. Van Robert Volkmann wordt het 2e strijkkwartet opus 14 gespeeld, een werk dat Volkmann heeft opgedragen aan het in die tijd beroemde Hellmesberger Quartet uit Wenen. Dit werk werd door hen in heel Europa gespeeld waardoor Volkmann snel grote bekendheid verwierf.

Het concert vindt plaats op zondag 12 november in de Knoptoren in Sint-Oedenrode, aanvang 11.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,50 en kaarten dienen te worden gereserveerd via de website www.rooiskultuurkontakt.nl. Info: muziek@rooiskultuurkontakt.nl