Hier wordt geoefend!
Hier wordt geoefend!

Hoe kan de musical doorgaan?

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - De basisscholen hebben de deuren weer geopend sinds vorige week. De kinderen mogen dan de ene week twee dagen naar school en de andere week drie dagen. Voor groep 8 is het sowieso een bijzondere periode. Het zijn de laatste maanden op de basisschool voor ze uitvliegen naar het middelbaar onderwijs. Ze sluiten het jaar normaal gesproken af met kamp en een eindmusical, maar hoe zit dat in deze coronatijd? Gaan de activiteiten van groep 8 door zoals de eindmusical en kamp.

Koen Broeren, leerkracht groep 8 bij basisschool Kienehoef: “Wij zijn gelukkig in het begin van het schooljaar op kamp geweest. Dus daar hoeven wij geen rekening meer mee te houden.” Voor de eindmusical heeft Koen vier scenario’s, bij twee kan de musical doorgaan. Scenario één houdt in dat er weer dertig leerlingen uit een klas naar school mogen komen. Dit betekent dat de achtstegroepers kunnen repeteren. “We zenden dan de musical uit en nemen het optreden op zodat mensen live kunnen meekijken of dat ze het kunnen terugkijken”, vertelt de leerkracht.

Optie twee is dat het weer is toegestaan om met honderd mensen bijeen te komen. Elk jaar treden de leerlingen op in Olland in De Loop’r. “We hebben een avond voor alle ouders en familieleden en een middag waarin de kinderen de uitvoering doen voor alle basisschoolkinderen. Dan kunnen er 180 mensen komen kijken”, aldus Koen. Zoveel mensen mogen niet bij elkaar komen, vandaar dat de basisschooldocent het als optie ziet om meerdere keren de musical uit te voeren. Bij scenario drie en vier kan de musical niet doorgaan. “Als we als basisschool maar met halve klassen mogen werken of als de kinderen niet meer naar school mogen, dan komt er geen show.” Ondanks de onzekerheid of de musical door kan gaan zijn de leerlingen hard aan het repeteren. De audities zijn online verlopen en nu de kinderen weer naar school mogen zijn ze iedere middag in kleine groepjes aan het oefenen. 

"Wij hebben ook altijd een laatste schooldag,” vertelt Koen, “dan hebben we een gala met de Kienehoef. Ik weet niet hoe we dat nu gaan inrichten. Normaal gesproken verzamelen de kinderen met prachtige auto’s. Alle kinderen en ouders staan buiten en ik spreek ze toe.” Ook met deze gelegenheid komt het aantal dat samenkomt al snel boven de honderd mensen. Het is dan ook nog maar de vraag of en hoe het gala door kan gaan. Dit geldt natuurlijk voor alle activiteiten. “Het hangt allemaal af van 1 juni. Het is afwachten en voorbereiden op verschillende scenario’s.” Hoe is het dan voor de kinderen? Koen merkt dat het onzeker is voor ze. “Sommige blijven even gemotiveerd als altijd en anderen denken: we zien het wel.” Over het algemeen zijn de kinderen positief en hebben ze er zin in. Ze zijn vooral blij dat ze weer naar school kunnen. 

Koen is blij dat hij zijn leerlingen weer kan ontvangen. “Ik heb ze ontzettend gemist. Ik ben gaan werken in het onderwijs omdat ik contact met kinderen mooi vind. Online les was een leuke tijdelijke oplossing, maar ik ben blij dat ik ze weer in het echt zie.”

De eindtoets is geschrapt, maar de groep 8 leerkrachten hebben we de taak om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. Meester Koen: “Ze hebben een advies gekregen en ik hoop dat ze met dat niveau naar de middelbare school kunnen gaan. Ik en mijn collega’s proberen er nu voor te zorgen dat de achterstand, als die er is, wordt ingehaald.”