Eén van de vele velden van camping de Kienehoef.
Eén van de vele velden van camping de Kienehoef.

“Kan iemand mij dit uitleggen?”

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - De foto spreekt boekdelen. Het is een stuk rustiger op camping de Kienehoef in vergelijking met andere jaren. Toch probeert eigenaar Ron van Rooij vooral positief te blijven. “Het heeft geen zin om de kop in het zand te steken”, spreekt hij als een echte ondernemer. Toch kost het de nodige moeite, vooral als er in zijn ogen ‘vreemde’ besluiten worden gemaakt.

Bij de ingang is al meteen duidelijk hoe serieus camping de Kienehoef zich houdt aan de coronaregels van het RIVM. Overal staan bordjes met uitleg, op de grond stickers om 1,5 meter afstand te bewaken en ook bij het terras, het zwembad en in de receptie word je goed herinnerd aan de regels. Ron laat een vuistdik pak papieren zien met alle protocollen waar hij zich aan moet houden. “Ik ben wel zo’n vijf uur per dag bezig met corona en alles wat daarbij komt kijken”, zegt de uitbater, terwijl hij er snel doorheen gaat met zijn vinger. Dat leidt ook tot frustraties. Vooral over de beslissing om openbare toiletten niet overal te openen, kan de campingeigenaar zich opwinden. “Waarom mag een toilet wel open bij een tuincentrum of een grote winkel en niet op een camping? Kan iemand mij dit uitleggen?” Het is voor de Rooienaar een doorn in het oog.

We stelden de vraag aan de Veiligheidsregio, een verzameling van gemeenten in deze regio die gezamenlijk de regels uit Den Haag uitvoeren en bij mogen stellen. “Op dit moment kunnen we uw vraag niet beantwoorden. In onze veiligheidsregio zijn de gezamenlijke sanitaire voorzieningen gesloten in ieder geval tot 1 juni. Vooralsnog is door het kabinet geen definitief besluit genomen over hoe de maatregelen er vanaf 1 juni 2020 uit komen te zien. De verwachting is dat in week 21/22 een besluit wordt genomen over de versoepeling van de maatregelen. Deze dienen vervolgens nader uitgewerkt te worden in de nieuwe noodverordening. Deze kunt u dan inzien via de website van de veiligheidsregio www.vrbn.nl”, laat een woordvoerder via de mail weten. “Hier heb ik dus niks aan”, reageert Ron, nadat dit hem voorgelezen wordt. “En van de plaatselijke politiek hoeven we ook geen hulp te verwachten. Ze zijn welkom als ze iets willen weten over deze branche, maar ik zie ze nooit.”

Hij zal nog even geduld moeten hebben. Nog meer geduld, want dat heeft de recreatiebranche al veel moeten hebben. “Normaal gesproken draaien we 32% van de omzet in het voorjaar, maar dat valt nu helemaal weg en de kosten lopen gewoon door”, schetst de Rooienaar de situatie. Hij hoopt dan ook dat iedereen in Nederland vakantie gaat vieren. “Zie het als lokaal kopen… Als iedereen in Nederland blijft dan helpen ze de eigen toeristische sector. Dat is hard nodig.” Hij is in ieder geval klaar om gasten te ontvangen. Het park ook. Sterker nog, dat smacht naar rollende caravans en spelende kinderen.