Lizette aan de slag met een kind.
Lizette aan de slag met een kind.

Alle gedrag heeft een reden

Algemeen Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Het is dat ik geen peuter meer ben. Anders zou ik zo de bak met speelgoed induiken die ik in de hoek zie staan. Ik weet me in te houden, want ik ben tenslotte te gast, bij Lizette van Lieshout. Zij runt gastouderopvang Joepie en daarom lopen we eerst door een klein kinderparadijs. Vele tientallen baby's en peuters hebben daar al onder de hoede van Lizette mogen spelen. Toch kom ik daar niet voor. De Rooise – zelf moeder van drie – blijft gastouder, maar is ook nog een nieuw pad ingeslagen. Ze is volleerd kindercoach voor kinderen vanaf zes jaar en staat te popelen om de helpende hand toe te steken.

Door: Jeroen van de Sande

Ik ken Lizette nog niet voor we aan het gesprek in haar nieuw ingerichte ruimte beginnen, maar ik merk dat ze een open karakter heeft. Ze praat makkelijk en we komen al snel 'to the point'. "Ik werk al vijfentwintigjaar in de kinderopvang. Sinds 2013 ben ik gastouder. De naam Joepie is inmiddels volgens mij wel bekend in Rooi", glimlacht ze trots. "Altijd ben ik erg betrokken bij de gezinnen die hier over de vloer komen. Ik krijg natuurlijk veel vragen, mensen vragen advies. Dat geef ik graag en dan hoor ik vaak 'fijn met jou gepraat te hebben'. Toen dacht ik…'daar moet ik iets mee doen'." Lizette besloot om zich te verdiepen in het coachen van kinderen, om ze te helpen bij problemen. "'Kan ik nog wel leren?' dacht ik, maar ik verslond die boeken, omdat ik het zo interessant vind." De opleidingen die ze gevolgd heeft duren normaal samen drie jaar, maar binnen 1,5 jaar rondde Lizette het succesvol af. Van speltherapie ging haar opleiding verder tot het analyseren van kindertekeningen, kindercoach en gezinstherapie. "Het is erg bijzonder wat je voor informatie uit een tekening kunt halen. Het biedt een opening voor een gesprek met het kind."
Waar de kindercoach helemaal lyrisch over is, is de minitraining Geboorte in Kaart die ze gevolgd heeft. Daarbij wordt een analyse gemaakt van het prenatale geboorteverhaal en het verloop van de bevalling tijdens de geboorte van het betreffende kind. "Vaak ligt daar de oorzaak van problemen. Bijvoorbeeld waarom een kind gedragsproblemen heeft, niet kan slapen, onrustig is, of minder goed of niet wil drinken of eten", weet Lizette uit ervaring. Volgens haar heeft alle gedrag een reden (die overigens niet alleen met een zwangerschap te maken hoeft te hebben) en als kindercoach probeert ze daar met allerlei methodes achter te komen. Alles begint met een intakegesprek met de ouders. Daarna gaat Lizette met het kind aan de slag. "Soms is het als ouder goed om eens advies in te winnen. Het kan zijn dat je niet meer weet wat je moet doen en omdat je er zelf dagelijks middenin zit, sommige dingen niet meer ziet. Ik kijk vanaf de zijlijn en probeer een oplossing te vinden. Soms kan een kleine verandering veel teweeg brengen." 

Lizette heeft wel een idee waarom veel kinderen met "gedragsproblemen" kampen. "We leven in een maatschappij waarin iedereen het ontzettend druk heeft. Ouders met drukke banen, volle agenda's en kinderen die op allerlei (sport)clubjes zitten. Dit geeft veel onrust. Ook mede door de smartphone is er minder aandacht voor elkaar en dat is zo belangrijk! Maak contact met elkaar! Ga de verbinding met je kind aan! Een gebrek daaraan is de kiem voor veel problemen. Wanneer een kind zich anders gaat gedragen is het vaak een schreeuw om aandacht." Ervaart u problemen met uw kind? Hierboven zijn oorzaken omschreven, maar het wil niet zeggen dat dit op uw kind slaat. Er zijn nog veel meer redenen waarom een kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Kindercoach Lizette zal haar technieken toepassen om de problemen te duiden én op te lossen, in samenspraak met de ouders uiteraard. 
Het is mij duidelijk dat Lizette goed gestudeerd heeft. Het is interessant wat ze vertelt en ik wist niet dat er zoveel manieren zijn om er achter te komen wat er bij een kind speelt. Gelukkig maar, want ieder kind heeft recht op een onbezorgde jeugd.