Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: cf8b58
Foto:
Politiek Meierijstad

Hoe het muntje Bestuurscentrum tóch richting Rooi viel

  Politiek

Sint-Oedenrode / Meierijstad - De vraag hoe het college ooit heeft kunnen beweren dat een meerderheid van de gemeenteraad achter hun voorstel stond, werd donderdagavond niet beantwoord. Het omgekeerde gebeurde. Bij de keuze voor Kasteel-Raadhuis Dommelrode als definitief bestuurscentrum hebben twee fracties een prominente rol gespeeld: HIER en HART.   

HIER heeft zich geprofileerd met hun wijzigingsvoorstel (amendement) om het onderzoek naar nieuwbouw in voor het bestuurscentrum in Veghel naar het tweede plan te verwijzen, en op voorspraak van hun medeondertekenaars uiteindelijk zelfs te laten vervallen. 
HART heeft de basis gelegd voor de 'stem van het volk'. Eerst een themabijeenkomst over het onderwerp, in de Knoptoren, die veel belangstellenden trok. Daarna een enquête, met een verrassende uitkomst die ze op hun Facebookpagina vermelden onder de kop "Zelfs Veghelaren kiezen voor Rooi"
Aan de enquête deden 284 inwoners van Meierijstad mee. Op 80.000 inwoners is dat niet representatief, maar wél meer dan welke eerdere politieke enquête in Meierijstad ook.
Hoewel het onderwerp het meest leek te leven in Sint-Oedenrode, dat 'iets' te verliezen had, bleek dat er 51 Veghelaren meededen en dat er slechts 43 deelnemers in totaal – dus ook van buiten Veghel - vonden dat het nieuwe bestuurscentrum in Veghel moet komen. "En dus stellen we vast dat zelfs in Veghel de keuze voor Veghel niet overweldigend is" aldus HART.
"Sowieso vindt slechts 37% van de respondenten het wijs om zowel 'Rooi' als Veghel als mogelijke vestigingsplaatsen voor het bestuurscentrum te onderzoeken. De stelling 'Het nieuwe bestuurscentrum moet in Veghel komen' wordt positief beoordeeld door 15,1% van de deelnemers. Bij de keuze Sint-Oedenrode levert dat 63,4% positieve reacties op."
Over het onderzoeken van beide opties en kiezen voor de goedkoopste, waren de meningen opvallend verdeeld: 39,1% vond dat een goed idee, 16,2% wees die optie af. Twee derde van de respondenten was het eens met de stelling 'Draagvlak onder de bevolking is belangrijker dan geld'.
Waar HART nóg blijer van werd was de vaststelling dat hun partij, afkomstig uit Schijndel, reacties kreeg uit twaalf van de dertien kernen. De meeste uit Schijndel, maar dat was toch minder dan de helft van de deelnemers. "We bereikten mensen uit Sint-Oedenrode, Veghel en bijna alle andere kernen. De inwoners van Meierijstad zien dat we de moeite waard zijn voor alle dorpen" stelt hun fractievoorzitter Laurens van Voorst genoegzaam vast.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!