Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 28d6a6
Ingezonden

Veilig en verantwoord stoken in de winter

De winter staat weer voor de deur en dus kunnen we ons weer opmaken voor de nodige koude dagen. Gelukkig kunnen we het in huis lekker warm maken. Dit kan met behulp van de centrale verwarming, maar ook met een kachel. Heeft u een kachel in huis? Dan is de kans groot dat deze de komende periode weer overuren maakt. Dat mag ook wel, want het afgelopen halfjaar heeft u de kachel waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt. Veel mensen steken een kachel gewoon weer aan wanneer deze lange tijd niet gebruikt is. De kans op gevaar ligt zodoende altijd op de loer. Het is namelijk van belang om veilig en verantwoord te stoken in de wintermaanden. Maar hoe doet u dat eigenlijk?

Stook volgens de Zwitserse methode

Veel mensen met een houtkachel gooien de blokken hout lukraak in de kachel. Doet u dit ook? Dan stookt u niet veilig en verantwoord. Een goede manier om veilig en verantwoord te stoken is met behulp van de Zwitserse methode. Bij deze methode zet u eerst de luchttoevoer van uw kachel volledig open. Stapel de blokken vervolgens strategisch op. Leg eerst blokken in de lengterichting en stapel hier in de breedte blokken bovenop. Herhaal dit vervolgens eerst met blokken van 3 centimeter dik. Plaats daarna blokken à 2 centimeter dik in de lengterichting op de vorige laag. Stop vervolgens een aantal aanmaakblokjes tussen de bovenste twee lagen en dek de stapel af met wat sprokkelhout. Steek vervolgens de aanmaakblokjes aan. Op deze manier weet u zeker dat u veilig en verantwoord stookt.

Rookkanaal laten vegen door schoorsteenveger
Om veilig en verantwoord te kunnen stoken moet uw rookkanaal natuurlijk wel goed schoon zijn. De rook en warmte kan immers niet goed afgevoerd worden via een schoorsteen die smerig is aan de binnenkant. Daarom is het belangrijk om uw schoorsteen minimaal één keer per jaar te vegen. Sommige mensen gaan hier zelf mee aan de slag. Dit raden wij u echter ten zeerste af. Waarom? Omdat u zeer waarschijnlijk niet weet welke techniek u moet gebruiken om een schoorsteen te vegen. Hierdoor is de kans groot dat uw rookkanaal niet goed schoon wordt. Het risico op een schoorsteenbrand blijft op deze manier betrekkelijk groot. Schakel daarom minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger in. In dat geval weet u namelijk zeker dat uw schoorsteen goed schoon wordt. Creosoot en andere rommel verdwijnt op deze manier namelijk uit uw rookkanaal. Hierdoor wordt de kans op een schoorsteenbrand tot een minimum beperkt.
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!