Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

December sloot het jaar in traditie af, het was net als het hele jaar warmer, droger en zonniger dan gemiddeld. Maar dat wil niet zeggen dat het afgelopen maand niet af en toe behoorlijk nat of koud is geweest.

Weer warmer dan normaal
Nadat de herfstmaanden oktober en november kouder dan normaal bleven, liep december 2016 weer in lijn met de rest van het jaar. De gemiddelde temperatuur was met 4,4°C bijna een graad warmer dan het gemiddelde, dat 3,5°C bedraagt. De maximumtemperatuur was met 7,5°C tegen 6,0°C ook behoorlijk hoger dan normaal. Tot slot was de minimumtemperatuur met 1,9°C zelfs bijna twee graden warmer dan het langjarige gemiddelde dat precies op het vriespunt ligt. De hoogste temperatuur werd gemeten op 9 december, toen werd het maar liefst 12,4°C. De voorlaatste dag van de maand koelde het af tot -7,1°C en dat was daarmee de laagste temperatuur.

Een droge maand
De laatste maand van 2016 was een droge maand. In totaal viel er 24,2 mm neerslag. Dat  is maar een derde van de normale 75 mm die we in december mogen verwachten. De meeste regen viel op 22 december, toen viel er 11,4 mm neerslag. Het bleef in totaal op achttien dagen droog.

Maar ook meer zon
De zon deed het de afgelopen maand niet onverdienstelijk. In totaal konden we iets meer dan 82 uur van de zon genieten, terwijl we maar recht hadden op 47 uur. Het uitbundigst scheen de zon op 4 december, die dag scheen zij maar liefst zes uur en zesendertig minuten. Er waren in totaal zes dagen dat we het zonder zon moesten stellen.

Kort samengevat was december warmer dan normaal. Viel er maar een derde van de normale hoeveelheid regen en was de zon ook vaker te zien dan gemiddeld.

Terugblik op 2016
De gemiddeld jaartemperatuur bedroeg in 2016: 10,8°C. Normaal is dat 10,2°C. Op 20 juli werd het 35°C en dat was daarmee de warmste dag van het jaar. De laagste temperatuur werd gemeten op 19 januari, toen koelde het af tot -8,4°C. In totaal vroor het gedurende 56 dagen daarvan vroor het op tien dagen meer dan -5°. Daar tegenover hadden we 38 dagen met een temperatuur boven 25°C en daarvan waren 8 dagen warmer dan 30°C, maar een hittegolf zat er vorig jaar niet in.

In totaal viel er vorig jaar 828,5 mm neerslag, normaal is dat in onze regio 800 mm regen wordt afgetapt. Op 30 mei stond er 47 mm neerslag in de regenmeters en dat werd daarmee de natste dag van het afgelopen jaar.

Wat de zon betrof bevonden we ons het vorig jaar in een bevoorrechte positie. Met maar liefst bijna 1835 uur scheen de zon zo'n 264 uur vaker dan gemiddeld.