Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Februari had zeker aan het einde van de maand nog een winters trekje met elke nacht een paar graden vorst. Toch was dat niet voldoende om in de buurt van de normale temperaturen te komen. Ook de tweede maand van het jaar bleek uiteindelijk weer warmer dan normaal.

Matige vorst
Zeker in de tweede helft van de maand koelde het 's ochtends een paar keer af tot onder de min vijf graden. Dat betekent matige vorst en die hadden we deze winter niet vaak. De laagste temperatuur hadden we 16 februari met -6,0°C. Vijf dagen later, zondag 21 februari werd het 12,9°C en dat was de hoogste temperatuur van de vorige maand. Gemiddeld werd het in februari 4,5°C tegen gemiddeld 3,2°C. De middagtemperatuur bedroeg in doorsnee 8,1°C tegen normaal 6,4. In de nachten bedroeg de doorsneetemperatuur 0,9°C en dat is over de jaren gezien-0,4°C.

Veel regen
De afgelopen maand viel er veel regen. Het was maar op zes dagen helemaal droog. In totaal viel er in februari 91,7 mm neerslag. Normaal is dat 56 mm. De meeste regen viel op maandag 22 februari, die dag viel 18mm regen. Samen met januari, die ook veel regende kende is er dit jaar al net zoveel regen gevallen, als dat er normaal tot aan de tweede week van april valt, namelijk 187 mm.

De zon maakt alles toch nog goed
Ondanks de vele regen, deed de zon het in februari beter dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 106 uur van de zon genieten. Dat is zo'n zesenveertig uur meer dan gemiddeld in de februari De zonnigste dag was afgelopen maandag 29 februari. Die dag scheen de zon maar liefst 10 uur en 6 minuten.

Kort samengevat was februari opnieuw iets te warm. Viel er meer regen dan anders, maar gelukkig was er ook duidelijk meer zon.