Een stralende blauwe lucht. In de maand mei kwam dat niet heel vaak voor.
Een stralende blauwe lucht. In de maand mei kwam dat niet heel vaak voor.

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Mei 2015 brak met de traditie van warmer dan gemiddeld. Het was de afgelopen maand namelijk op alle fronten frisser dan normaal. Maar dat het frisser was, wil niet zeggen dat het weer daarom ook minder was dan anders. Het was droger en zonniger dan in andere jaren.

Een koudere maand
De maand begin fris. De eerste dag van de maand daalde het kwik tot bijna aan het vriespunt. Het koelde toen af tot 0,2°C en aan de grond vroor het. Tien dagen later, op de elfde, hadden we een zomerse dag, met een temperatuur van 27,0°C. De gemiddelde temperatuur lag in mei op 12,8°C en dat is ruim een halve graad frisser dan de het langjarige gemiddelde van 13,4°C. De gemiddelde maximumtemperatuur was met 18,4 ook lager dan normaal (18,8°C). Ook de nachten waren frisser dan andere jaren, namelijk 6,4°C de afgelopen maand tegen 7,7°C.

De zon was weer nadrukkelijk aanwezig
Het aantal zonuren lag in mei met 219 uur lager dan in april van dit jaar. Toen liet de zon zich 244 uur zien. Toch scheen de zon in mei vaker dan dat we op basis van het langjarige gemiddelde van 198 uur mochten verwachten.

Zondag 31 mei was de somberste dag van de maand. Toen zagen we de zon maar drie minuten en dat is eigenlijk niet. De zonnigste dag was zondag 10 mei. Die dag scheen de zon 12 uur en 54 minuten.

De helft van de normale hoeveelheid regen
Het was de afgelopen maand opnieuw droger dan in andere jaren. In totaal viel er in mei 41 millimeter regen. Dat is 24 liter per vierkante meter minder dan normaal, want dan valt er 65 liter. Dinsdag 5 mei was de natste dag. Op bevrijdingsdag viel er maar liefst 17,5 millimeter regen, waarvan 14 millimeter in de nacht. Er waren veertien dagen die helemaal droog bleven. Kort samengevat was mei een droge en zonnige maand met een iets lagere temperatuur.