Afbeelding

Weer over het weer

Roois nieuws
Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden? Januari was wat het weer betreft opnieuw een te warme, maar verder een vrijwel normale maand. De zon scheen een paar uurtjes meer en er viel een paar millimeter minder neerslag dan anders in deze maand. Alleen die temperatuur, daar lijkt geen rem op te zitten.

Warme maand met koude start
De eerste dagen van januari was Koning Winter 's nachts nog in de buurt, maar daarna werd het vrij snel warmer. Vrijdag 9 januari liep de temperatuur zelfs op tot 14,4°C. Twee weken later werd de laagste maandtemperatuur gemeten. Die was slechts -3,5°C en dat is beduidend minder koud dan in 'normale' winters. Net als twee uiterste temperaturen van de vorige maand, waren in die periode ook de gemiddelde temperaturen hoger dan anders. In het tijdvak van 1981 tot 2010 was het in januari gemiddeld 2,7°C, maar dit jaar lag de temperatuur met 3,55°C bijna een volle graad hoger. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde minimum en maximumtemperatuur. Die bedroeg vorige maand respectievelijk 1,2°C en 6,3°C tegen -0,2°C en 5,5°C normaal.

De zon deed niet onder voor anders
Normaal schijnt de zon in januari 60 uur in onze regio. Dit jaar konden we 62 uur 12 minuten zonneschijn in de boeken noteren en daarmee was de maand een tikkeltje zonniger dan gemiddeld. Maar die paar uurtjes zullen op niemand echt indruk hebben gemaakt. De meest zonnige dag van de maand was zaterdag 17 januari. De zon scheen toen maar liefst 7 uur en 6 minuten en dat was 85% van de tijd dat de zon die dag boven de horizon stond. We hadden in januari in totaal 11 dagen dat de zon helemaal niet te zien was. Daarnaast waren er ook nog 5 dagen met minder dan een uur zonneschijn. Kortom, de helft van de maand zagen we eigenlijk geen zon.

Regen zoals afgesproken
Met de regen viel het de afgelopen maand wel mee. Toch zag het er donderdag 8 januari niet naar uit dat het nog ooit droog zou worden. Die dag viel er 23 millimeter regen en dat leidde tot hoge waterstanden in de Dommel. Toch viel er gemiddeld niet meer regen dan anders. Integendeel, op de keper beschouwd viel er minder regen dan andere jaren in de maand januari. Normaal houden we rekening met 70 millimeter neerslag in de louwmaand en dit jaar was dat met 67,6 liter per vierkante meter bijna 2½ emmer minder. Op 3 dagen lag er sneeuw of eigenlijk beter gezegd, lagen er sneeuwresten. Als we terugkijken kunnen we zeggen dat januari de trend van vorige jaar van te warm heeft doorgezet. De zon scheen ietsjes vaker dan anders en regen viel er net wat minder.