Ook uit Brugge komt een koor zingen; het Brugs Vocaal Ensemble
Ook uit Brugge komt een koor zingen; het Brugs Vocaal Ensemble

Rooi stroomt zondag vol met koren

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zondag moet een drukke dag worden in het centrum van Sint-Oedenrode. Dan slaan de topevenementen Fashion & Food en Rooi Vol Koren de handen ineen. Rooi Vol Koren is een nieuwe publiekstrekker, ontstaan uit de koker van Harry Passier. Hij ziet de samenwerking meer dan zitten. "Samen optrekken is mooier dan langs elkaar af lopen", tekent hij op. Dan heeft hij het over de één-twee met Fashion & Food, maar vooral ook over de unieke eenheid die de koren zondag gaan vormen.

Passier is al vijftien jaar betrokken bij de Rooise Kapellenavond. Volgens de Rooienaar is de eenheid van de deelnemende muzikanten er voelbaar. "Er is een onderlinge band die toelaat dat ze ruimhartig elkaar uit de brand helpen als dat nodig is. Dit 'samen-gevoel' is er niet bij vele koren. Waarom? Dat weet ik niet, maar het bracht me wel op een idee", glimt de organisator. Passier kwam met Rooi Vol Koren: op één dag met zoveel mogelijk koren optreden in Sint-Oedenrode. In een mooi, rustiek centrum wat zich er prima voor leent.

Negenhonderd deelnemers
Met ruim negenhonderd zangers en zangeressen, die verdeeld zijn over dertig koren zal het in Sint-Oedenrode zondag wemelen van de zangnoten. Verdeeld over tien verschillende binnen- en buitenpodia worden er op één dag ruim tachtig optredens gegeven. De gezellige horecagelegenheden, mooie buitenplaatsen en het Kerkplein met haar mooie kerk, maken zich op voor de optredens. Niet alleen Rooise koren doen mee, maar ook veel buiten dorpse ensembles. "Hopelijk nemen ze allemaal veel fans mee", duimt Passier.

Gezelligheid
De organisatie heeft zogezegd een samenwerking gevonden met Fashion & Food. De winkels zijn geopend en daarom gebaat bij zoveel mogelijk publiek. De koppeling van de evenementen gaat daar hopelijk voor zorgen en dan komt het ook met de gezelligheid wel goed. Op twee van de tien podia worden modeshows gegeven en overal in de straat zijn culinaire extraatjes te vinden. Bij de pas gerestaureerde dorpspomp zal een traditioneel geklede groep speciale 'Rooi Vol Koren waterflesjes' vullen voor de deelnemers en ze krijgen van de organisatie een goedgevulde goodybag. "Hopelijk willen hier en daar de mensen nog een bijdrage doen", hoopt de kartrekker. "Zo'n eerste keer is het moeilijk om het financieel rond te krijgen. Gelukkig zijn er veel bedrijven en instanties bereidwillig geweest om op welke manier dan ook een bijdrage te doen. Hopelijk blijkt straks dat het genoeg is."

Brabant als hoogtepunt
Om 11.00 uur komen alle koren samen in de Martinuskerk. Organist Bert Augustus trapt dan af met het lied 'Brabant' van Guus Meeuwis. Dat nummer staat symbool voor de eenheid van de dag, want aan het eind van het evenement – om 17.30 uur – gaan alle koren het nummer samen zingen op het Kerkplein. Passier: "De koren hebben al geoefend! Voor hen is een speciaal arrangement gemaakt door musicus Peter van Beijnum zodat er meerstemmig gezongen gaat worden. Toehoorders kunnen dit vanzelf aanvullen uiteraard, want iedereen kent het mooie volksliedje."

Het enige wat de boel nog een beetje kan verstieren is het weer. Voor de rest is alles tot in de puntjes geregeld. Rooi hoopt op een druk en geslaagd topevenement. Volgens velen hebben de organisatoren, de koren, de winkeliers en de horeca-uitbaters dat wel verdiend. Op deze pagina vindt u het complete programma.