Afbeelding

Bijzondere orgel-expeditie voor kinderen

Cultuur

Sint-Oedenrode - Op zaterdagmiddag 8 oktober 2016 is er een orgelmiddag voor kinderen in de Martinuskerk van Sint - Oedenrode, bij – en rond het monumentale Smitsorgel. Er is een demo orgeltje, een organist van 14 jaar komt spelen, er zijn orgel-kleurplaten en er is een prijsvraag. Kinderen mogen in het orgel kijken tijdens de orgelexpeditie naar de orgelzolder. De hele middag is er een film te zien over de werking van het orgel. En er is om 15:00 en om 16:00 uur een speciale voorstelling met een orgelsprookje "Elfy en Welfy en het zoekgeraakte orgelpijpje". Het evenement is gratis toegankelijk. Kinderen zijn welkom van 14.30 – 17.00 uur. Vaders, moeders, opa's en oma's zijn welkom onder begeleiding van een kind.

Een paar ouwe - wijze mannen, de "Stichting tot behoud van het Smitsorgel" en twee hele aardige juffen (Emmy en Esther) willen wel van de daken schreeuwen wat voor prachtig instrument hun Smitsorgel is. Iedereen mag -, nee moet, dat weten! Kom kijken, luisteren en meedoen en laat je verwonderen door de prachtige klank die uit alle pijpen van dat mooie orgel komt.
Meneer Johan Zoutendijk is gek op orgels. Hij is een echte orgelbouwer; hij maakt de Verschueren orgels. Meneer Johan brengt een orgel mee waaraan je precies kunt zien hoe een orgel werkt. Als je goed oplet, weet je niet alleen hoe een orgel werkt, maar misschien krijg je wel zin om er later zelf ook een te maken.
En dan Wim Bron. Die is net 15 maar die kan al zo prachtig orgel spelen. Je weet gewoon niet wat je hoort en ziet. Want orgel spelen is best lastig hoor. Je moet namelijk met je handen en met je voeten tegelijk spelen en dan moet je soms ook nog knoppen uittrekken en induwen. Het lijkt wel een cockpit waar hij achter zit. Dat moet je komen zien! En horen natuurlijk…
Ken je trouwens het filmpje van Het Klokhuis waarin Yvonne Jaspers uitlegt hoe een orgel werkt? Nee? Dat filmpje kun je de hele middag zien. Alleen daarom zou ik al willen gaan kijken.
Maar als je liever stilletjes wat snuffelt in boeken over orgels of een mooie kleurplaat maakt of meedoet aan de prijsvraag dan kan dat ook. Je moet gewoon komen want misschien ben jij wel degene die een gratis orgel-les wint! 5 Kinderen winnen een gratis les van een echte orgelleraar op dat prachtige Smitsorgel. Kun je je voorstellen dat jij dat zou zijn? Wauw!

Misschien is het spannendste van de hele middag nog wel het orgelsprookje. Om 3 – en om 4 uur wordt het orgelsprookje "Elfy en Welfy en het zoekgeraakte orgelpijpje" verteld en uitgevoerd. Het is een voorstelling waar echte orgelelfjes aan mee doen met een verteller en een organist die orgel speelt en natuurlijk in de hoofdrol: Het Smitsorgel!

Weet je nou waar je zaterdagmiddag 8 oktober om half 3 moet zijn? In de Martinuskerk in het centrum van Sint – Oedenrode natuurlijk. Want daar kun je dat allemaal meemaken en als papa of mama het willen weten: het kost helemaal niks! Maar ze mogen natuurlijk wel wat geven als ze willen. Want zelfs een orgel kan niet alleen van de lucht leven. Of dacht je soms van wel?