Ryan en zijn zusje Dewi zijn de beste van Nederland
Ryan en zijn zusje Dewi zijn de beste van Nederland

Dewy en Ryan Lo-A-Njoe Nederlands Kampioen judo

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het was erg vroeg zaterdagochtend toen trainer Cor van der Heijden naar Friesland vertrok. De verwachtingen voor het NK waren hooggespannen. Gijs Packbiers, Jort van de Laar, Jim van de Ven, Ryan en Dewy Lo-A-Njoe hadden zich weten te kwalificeren voor het NK -18 jaar.

Voor Gijs ging het bij de weging helaas mis. Hij was te zwaar en moest gaan lopen om een paar ons te verliezen. Bij de tweede weging moest hij wel op gewicht zijn. Dit lukte niet, dus kon hij onverrichterzaken naar huis. Tot dat coach Cor hoorde dat er verschil was in de weegschalen. Hij vroeg om herweging en inderdaad, nu was Gijs wel op gewicht, maar duidelijk was hij door het gebeuren er niet helemaal bij. Na drie partijen was het voor hem over.

Jort van de Laar had de pech om zijn eerste partij tegen de uiteindelijke kampioen te moeten. Hij verloor, maar wist daarna met mooi agressief judo twee partijen op ippon te winnen. Zijn vierde partij verviel Jort weer enigszins in zijn oude fout. Hij was te passief en verloor. Jim van de Ven was in zijn eerste partij niet scherp en verloor. Jim liet zich niet kennen en ging scherper de strijd aan. Hij wist met mooi verzorgd en agressief judo drie partijen te winnen. Helaas moest hij zijn vijfde partij de eer aan de tegenstander laten.
Samen met Gijs was Ryan Lo-A-Njoe ook aan zijn toernooi begonnen. Dit jaar moest het dan echt gebeuren. In deze leeftijdscategorie heeft hij al twee keer naast het podium gestaan en dat vond hij niet leuk. Hij begon zeer voortvarend en zonder zich al te veel in te spannen won hij met ippon zijn partij. Zijn tweede partij werd een zeer lastige. Een tegenstander die niet wilde judoën. Deze tegenstander kreeg tot drie keer toe een straf. Dankzij dit feit won Ryan de partij. In de halve finale tegen Van Straalen werd het pas echt moeilijk. Ryan wist snel een yugo te scoren, zijn tegenstander gaf niet op. Ryan liep ook tegen drie shido's (straf) op. Met vier lig je er uit, maar met nog een paar seconden te gaan was het oppassen voor Ryan. Zijn tegenstander maakte een wanhoopaanval en Ryan nam hem over. Met een verschrikkelijk mooie en harde ippon wist hij te winnen. In de finale trof hij een trainingsmaatje vanuit de kernploeg. Ryan wist met een zeer scherp ingezette heuptechniek zijn tegenstander te verrassen. Binnen 10 seconden was de finale al over en voorbij. Ryan (eindelijk) weer Nederlands Kampioen!
's Middags kwam Dewy het strijdtoneel op. Vorig jaar wist zij ook de titel te pakken, maar dit keer twee gewichtsklassen zwaarder was alles anders. Al snel liet Dewy haar twijfel achter zich en pakte simpel de winst in haar eerste partij. Daarna ging het snel en zonder noemenswaardige problemen kwam zij in de finale. De aanvallende stijl van Dewy zorgde er voor dat zij snel op voorsprong kwam. De tegenstander moest dus risico's gaan nemen. Dat was ook bij Dewy bekend en even later wist zij een aanval te pareren en meteen over te nemen. Ze scoorde een wazari en vervolgde met houdgreep. Na 15 seconden ging de zoemer en een tweede kampioen in de familie was een feit.
Op deze dag stond een drietal ex-Dai-Ippo judoka's ook nog op de mat. Toch het vermelden waard dat Kim Hooi Nederlands Kampioen werd. Haar jongere Zus Noa werd tweede.