Joric Witlox
Joric Witlox

Joric Witlox uit Sint-Oedenrode genomineerd voor De Bouwster

Algemeen

Sint-Oedenrode - Brandveiligheidsexpert Joric Witlox uit Sint-Oedenrode is met zijn vorig jaar opgerichte Stichting Register Expert Brandveiligheid (MEB register) genomineerd voor een belangrijke prijs, Bouwster 2016.

De stichting heeft als doel het bevorderen en beschermen van de kwaliteit en vakkundigheid op het gebied van brandveiligheid én van montage van brandwerende producten. De Stichting Register MEB wil zich inzetten voor een brandveiliger Nederland, onder andere door een hogere mate van professionaliteit in montage en het bijhouden van registers zoals het register Montage Expert Brandveiligheid (MEB). De Stichting wil met diverse registers duidelijke kaders scheppen voor wat wel- en niet goed is bij montage van brandveiligheid.

Witlox is vele jaren gepassioneerd actief op gebied van bouwkundige brandveiligheid. Vanuit zijn werkveld en kennis constateerde hij dat gebouweigenaren, aannemers, installateurs, producenten van brandveiligheidsproducten en monteurs regelmatig worden geconfronteerd met ondeugdelijke toepassing van materialen en systemen. Hierdoor ontstaat een schijnveiligheid waarvan de opdrachtgever de rekening gepresenteerd krijgt. Naast zakelijke functies vervuld Joric ook vrijwillige taken naast het werk voor het MEB in Nederland en Europa die ook allemaal te maken hebben met brandveiligheid. Zo is hij onder andere voorzitter van BBN (Brandveilig Bouwen Nederland) en President van het overkoepelende EAPFP (European Association for Passive Fire Prevention) Witlox; "Brandveiligheid is alleen dán effectief als met kennis van zaken wordt gewerkt en betrokkenen verantwoording nemen voor wat ze doen." Projecten die zich onderscheiden op het gebied van brandveiligheid, duurzaamheid en kwaliteitsborging dingen mee naar de Bouwster 2016. De uitreiking van de Bouwster vind plaats in de RAI in Amsterdam tijdens Building Holland, onder toeziend oog van 10.000 deelnemers.

Wat houdt de award in?
De prijs gaat naar een partij die zich fel heeft ingezet om bouwkwaliteit en brandveiligheid tot een hoger niveau te tillen. De inzendingen werden beoordeeld door een vakjury met experts uit de markt, onder andere actief op het gebied van brandveiligheid, risicomanagement en bouwkwaliteit.

Wat waren de beoordelingscriteria?
De beoordelingscriteria voor het project en/of de innovatie op het gebied van gebouwkwaliteit en brandveiligheid zijn: 
Innovatief – het project moet vernieuwend zijn voor de internationale bouwmarkt
Opschaalbaar – de innovatie moet te herhalen zijn op een andere locatie
Betaalbaar – Het product, de techniek of de procesaanpak moet financieel haalbaar zijn zonder gebruik van subsidie
Realiseerbaar – Het product of de dienst moet binnen de Nederlandse wet- en regelgeving uitvoerbaar zijn
Motiverend en inspirerend – Het project moet inspirerend zijn voor anderen, zodat het kan leiden tot een andere manier van denken en doen
Samenwerking – Vernieuwende samenwerkingen waardoor innovatie tot stand komt. Inschrijven