Antonie Lubbers en het Syrische gezin wat ze begeleidt
Antonie Lubbers en het Syrische gezin wat ze begeleidt

"Ik mag nooit gaan"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Iedere dag lezen we over vluchtelingen die richting Europa trekken. Nederlanders hebben allemaal een mening over het 'probleem', maar hoe je het wendt of keert. Die mensen zijn ook gewoon mensen en zullen geholpen moeten worden. Ook Sint-Oedenrode wordt geacht een steentje bij te dragen. Nog dit jaar moet onze gemeente slechts 41 vluchtelingen onderdak gaan bieden. Dat kan nog oplopen tot meer dan zestig. Juist nu schreeuwt Vluchtelingenwerk dan ook om vrijwilligers.

Jos Koenen, coördinator van Vluchtelingenwerk in Sint-Oedenrode is bezorgd. Natuurlijk, want ze is bang dat Nederland de stroom niet aan kan. Ook Jos merkt dat haar organisatie alle zeilen bij moet zetten. "Veel vluchtelingen komen alleen of met tweeën. Daarna volgen er meestal nog vier of vijf meer en wordt het gezin weer compleet. Ze komen allemaal terecht in een vreemde omgeving waar ze de taal niet spreken. Goede begeleiding is daarom heel belangrijk. Normaal gesproken krijgt een gezin voor een jaar een maatschappelijk begeleider, maar dat dreigt minder te worden omdat we vrijwilligers te kort komen", sipt Koenen.

Samen de post doorkijken
Maatschappelijk begeleider Antonie Lubbers komt uit Rooi en begeleidt op dit moment een jong Syrisch gezin. Vader Aladdin woont nu bijna 1,5 jaar in Nederland. Sinds kort is hij herenigd met zijn vrouw en kinderen. Antonie: "Als het gezin een huis krijgt toegewezen dan komt Vluchtelingenwerk in beeld en daarmee dus ook de maatschappelijk begeleider, ik dus. Samen zijn we naar het huis gaan kijken en daaromheen regel ik allerlei praktische zaken, zoals de dokter en de tandarts. Ik ga mee naar de school en kijk samen met hen de post door. Vaak help ik ze met de taalbarrière. Ik heb met Azza (de vrouw van Aladdin) een heel speciale band. Ik ben bij de bevalling geweest. Dat is niet niks. Stel je eens voor dat je in een vreemd land komt waar je niemand kent en dan moet je bevallen in een vreemd ziekenhuis, in totaal drie kinderen opvoeden. Dan heb je veel steun aan een maatschappelijk begeleider die je overal mee helpt."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant