Peer van der Linden
Peer van der Linden

Dit wensen bekende Rooienaren voor Rooi in 2016

Algemeen

DeMooiRooiKrant vroeg aan bekende Rooienaren en aan Rooienaren die een groep vertegenwoordigen, wat ze hopen, denken of verwachten voor 2016, het laatste kalenderjaar van de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode. Ze mochten hun gedachten de vrije loop laten: hun werk, hun klantenkring, hun vereniging, hun achterban of gewoon privé.


Peer van der Linden:

Beste Rooienaren,

Rooi is, denk ik, op dit moment, in 2015, gezond. Geen kwalen, wat betreft de ligging, weinig commentaar op het gemeentelijk beleid, en ik hoop, dat dat zich in 2016 voortzet!

Maar de gebeurtenis op 1 januari 2017, de geboorte van "Meierijstad", zal mij benieuwen!!

Twee oude (grotere buurjongens) Schijndel en Veghel, melden zich dan aan om met ons mooie Rooi, een eenheid aan te gaan, iets of wat gedwongen natuurlijk!! Maar mijn gevoel is toch wel goed over het gebeuren, want wat moeten we anders? Voor mij persoonlijk en voor onze zaak zal het niet veel uitmaken, denk ik. En of mijn klanten nou uit Rooi, Schijndel of Veghel komen, ze worden allemaal over dezelfde kam geschoren, want we wonen direct toch allemaal in Meierijstad!

Maar ik blijf, diep in mijn hart, toch unne gewone Rooise jongen!!

Gegroet, Peer van der Linden
Van de Mèrt


Wim van Meijl:

Op weg naar een toekomstigbestendig sportpark

De wateroverlast van januari is voor de gemeente aanleiding geweest om Rhode te verzoeken te vertrekken uit de Neul, nl. naar sportpark de Kienehoef. Het bestuur van Rhode heeft binnen de vereniging consensus bereikt over de noodzaak daarvan. De prachtige centrale ligging van de Neul is uniek, echter goed bespeelbare voetbalvelden én kunstgras zijn hier niet te realiseren , vandaar dat verplaatsing van het sportpark noodzakelijk is.

Financiël haalbaarheid

Realisering van voetbalvelden met bijbehorende accommodatie kost jaarlijks € 234.000,00 terwijl er naar maar € 108.000,00 dekking is. Rhode doet een beroep op het college en de gemeenteraad van Sint-Oedenrode om in 2016 met de nodige inspanningen en creativiteit het financieel mogelijk te maken om voor Sint-Oedenrode een toekomstbestendig sportpark te realiseren, gebaseerd op visie en beleid: centralisatie van voorzieningen leidt tot kostenbesparingen. Rhode wil hier zelf een maximale inspanning voor leveren.

Sportieve successen

Rhode is weer toe aan een sportief succes. In 2006 promoveerde Rhode voor de laatste keer: van de tweede naar de eerste klasse! Inmiddels voetbalt Rhode voor het vijfde jaar in de derde klasse en gaat als koploper de winterstop in. Hopelijk wordt 2016 een jaar waarin Rhode weer eens een echt kampioenschap kan vieren. Het laatste kampioenschap dateert uit 1992.

Rhode is een voetbalclub met Rooise voetballers en de toekomst ziet er goed uit. A1 gaat als lijstaanvoerder in de vierde divisie de winterstop in en zal in het nieuwe seizoen een paar selectiespelers leveren waardoor de selectie zeker een kwaliteitsimpuls kan krijgen.


Frans de Baaij:

Rooi zal Rooi blijven, ondanks de fusie met Schijndel en Veghel tot Meierijstad. Rooi is nu eenmaal een sterk merk en zal zeker haar identiteit behouden. Als geboren en getogen Rooienaar ben ik daarvan overtuigd. Ik hoop dat de visie zoals in 2012 herijkt in de 'Rooi(s)e draad', nog eens opnieuw op tafel komt, want elke 'gemeente' van Meierijstad zal zeker haar eigen identiteit behouden.

Met name de leefbaarheid van kleine kernen (die zijn er straks zo'n 10) naast die in de hoofdkernen, is van cruciaal belang voor het uitbouwen van de participatiesamenleving.

Basisscholen spelen daar een cruciale rol in. De toekomst zal uitwijzen of de keuze voor een fusie een juiste is gebleken. Schaalvergroting leidt niet altijd op voorhand tot succes.

Versterking van de bestuurskracht en van de ambtelijke staf is echter noodzakelijk.

Het is begrijpelijk dat kleinere gemeenten er niet meer in slagen om alle gewenste expertise zelf in huis te hebben.

Voor SKOSO en haar scholen zal de fusie niet zo'n groot verschil maken. SKOSO werkt al jaren intensief samen met de collega-schoolbesturen van Veghel en Schijndel en ook met de scholen voor voortgezet onderwijs. Daarmee is er een stevig onderwijsaanbod in Meierijstad. Of dat ook tot een besturenfusie gaat leiden is nog maar de vraag. SKOSO heeft als motto: 'Samen sterk, maar toch zelfstandig'. Vooralsnog kijk ik echter zowel als inwoner van Rooi, maar ook als bestuurder van SKOSO met vertrouwen naar de aanstaande fusie, die hopelijk tot kwaliteitswinst gaat leiden.

Frans de Baaij

Directeur-bestuurder van SKOSO


Arthur Frieser:

Geboren in Schijndel, de middelbare school in Veghel en opgegroeid in Rooi, laat Meierijstad maar komen zou je zeggen! Zoals meer Rooienaren heb ik ook onzekerheid over wat de fusie voor Rooi gaat betekenen. Maar ik zie de fusie als kans. 2016 is het jaar waarin we – bijvoorbeeld vanuit de ondernemers – samen met de ondernemers(verenigingen) uit Veghel en Schijndel piketpalen slaan voor de toekomst. Samenwerking met elkaar lijkt mij de beste weg. In 2015 hebben we als ondernemersverenigingen de koppen bijeen gestoken en het Platform Ondernemend Meierijstad opgericht. Wist u dat we dit vanuit Rooi geïnitieerd hebben?

We hebben in Rooi zoveel mensen die zich (belangeloos) voor ons dorp en samenleving inzetten. Zoveel geweldige vrijwilligers die zich hard maken voor instanties, goede doelen en voor elkaar. Dat maakt Rooi zo leuk en zo sterk. Dat moeten we koesteren. We zetten Natuurlijk Sint-Oedenrode op de kaart, waarbij we een levendig centrum, actieve horeca, cultuur, sport en bloeiende bedrijvigheid uitbouwen. We zijn en blijven trots als Rooienaren.

Als ondernemer en als inwoner zal 2016 uitdagend zijn. Met het bestuur van ondernemersvereniging BtB organiseren we inspirerende evenementen. We gaan in dialoog met andere ondernemersverenigingen, zowel uit Rooi als met de collega's uit Veghel en Schijndel. Ik verheug me op gesprekken met de (lokale) politiek, met andere inwoners en ondernemers. Er is zoveel voor mij te leren. 2016 wordt ook een jaar van keuzes maken: met passie veel dingen oppakken betekent ook dat je moet letten op jezelf, gezin, vrienden en familie. Maar ik geniet ervan en het levert me ook veel energie op. Dus ik ga er weer voor. Ik dank alle mensen die zich met mij het afgelopen jaar hebben ingezet voor onze idealen in Rooi. Namens het bestuur van ondernemersvereniging BtB Sint-Oedenrode wens ik u alle goeds in 2016, volop liefde, gezondheid, succes…en plezier!


Frans de Baaij
Wim van Meijl
Arthur Frieser