Afbeelding

Recht uit het hart, recht naar het hart

Algemeen

Sint-Oedenrode - Kerstmis met het Roois Gemengd Koor is een traditie, al 70 jaar. In december 1945 werd het eerste kerstconcert gegeven. De behoefte aan samen zingen en samen vieren moet toen groot geweest zijn, na al die jaren van geweld en ontbering.

Kerstmis 2015. Pastor Vincent Blom herinnert ons aan het heilig jaar van de barmhartigheid. Toepasselijk nu weer zo velen op de vlucht zijn voor oorlog en ellende, in andere delen van de wereld. Voorzitter Marius Wijnakker noemt het 'warmhartigheid'.

Die warmte straalt het programma, met bekende en geliefde kerstliederen, ook uit. Als opening klinkt het 'Nu zijt wellekome' niet alleen uit de kelen van de koorleden, maar uit die van alle mensen in de Martinuskerk, al vele jaren het toneel voor dit concert. Een medley van Engelse en Ierse teksten 'om de kou buiten te houden' wordt gevolgd door een prachtig, ingetogen Oekraïens kerstlied. Het mooie 'When a baby is born' levert het motto voor het concert van dit jaar.

Henk van Riel maakt ondertussen heel wat meters, van het grote orgel naar het kleine orgel, naar de piano en terug, bespeelt alle even virtuoos. Henk is al meer dan dertig jaar de vaste begeleider van het koor.

Bijzondere muzikale gasten zijn drie blazers van de Harmonie Nijnsel: Miranda van de Ven, Ilse van den Boom en Matthijs Lemmens. De pure klank van klarinet en dwarsfluit geeft de oude melodieën nog iets extra's mee. Dirigent Ad Vergouwen zet met deze keuze voor het bekende en vertrouwde een heel sfeervol concert neer, vol overtuiging gezongen door de vaste koorleden en de gastzangers en -zangeressen. Het 'Stille nacht, heilige nacht' wordt in verschillende talen meegezongen. De boodschap van vrede en liefde heeft in vele talen woorden gevonden op deze oude, uit het hart gegrepen melodie.