Leon van Rooij is de nieuwe voorzitter van de Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode
Leon van Rooij is de nieuwe voorzitter van de Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode

De jeugd kan veilig carnaval vieren in Papgat

Algemeen

Sint-Oedenrode - In het zuiden van het land vieren we massaal carnaval. Elke plaats doet dat op haar eigen manier, maar in Papgat heeft de jeugd wel een heel bijzondere plaats. Vanuit de verre regio kijkt men naar het jeugdcarnaval zoals we dat hier vieren. Samen met Leon van Rooij, de kersverse voorzitter van de Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode, kijken we terug en vooruit op het jeugdcarnaval in Papgat.

"De Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode bestaat al sinds 1965. Het initiatief om ook iets voor de Papbuikskes te doen lag bij meester Van de Wetering en juffrouw Sleegers, zoals de leerkrachten in die tijd nog werden aangesproken. Het Martinushuis dat bij menig Rooienaar herinneringen oproept aan een mooie jeugd, stond ook bij het jeugdcarnaval centraal", vertelt Leon van Rooij. "Al vrij snel kreeg ook de jeugd een Prins en Adjudant met natuurlijk ook eigen Raad van Elf kijken. In ruim vijftig jaar is het jeugdcarnaval in Papgat volwassen geworden, maar de jeugd is nog steeds het belangrijkste".

De Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode bestaat uit een bestuur van zeven actieve mensen, die op hun beurt weer worden gesteund door enkele sub-bestuursleden en een groot aantal vrijwilligers. Iedereen van hen zet gedurende het hele jaar het beste beentje voor om ook het komende carnaval tot een groot succes te maken. En dat het jeugdcarnaval in Sint-Oedenrode een succes is, dat zal zal niemand ontkennen.

Geen duiventil
"We zijn er natuurlijk primair voor de Rooise jeugd, maar ook bij veel jongeren in de regio is de tent in Papgat een begrip", vertelt Leon. "Inmiddels weten ook veel ouders dat ze hun kroost met een gerust hart bij ons in de tent achter kunnen laten, al was het maar omdat ze vroeger zelf ook in de tent kwamen. Toch hebben we de laatste jaren ook een aantal maatregelen moeten treffen om het jeugdcarnaval ook veilig te houden. Zo controleren we op alcoholgebruik en als we twijfelen laten we jongeren zelfs blazen voor ze binnen komen. Verder is het zo als kinderen bij ons in de tent zijn, moeten ze ook binnen blijven. We willen voorkomen dat het duiventil wordt, waar iedereen maar in en uit loopt. Als we dat toestaan, hebben we geen zicht op wat de jongeren doen. Het klinkt misschien wat flauw, maar op deze manier kunnen we wel een veilig carnaval garanderen".

"Het voorbereiden van het volgende carnaval begint al meteen na carnaval", antwoordt de voorzitter op de vraag wat de Stichting door het jaar zoal doet. "Tijdens de evaluatie van het afgelopen carnaval, kijken we alweer wat er volgend jaar nog beter kan. Ook de keuze van de nieuwe Raad van Elf speelt alweer bij het begin van het schooljaar. Dan kijken we wie zich allemaal hebben aangemeld. We letten er dan op dat de leden eerlijk verdeeld zijn over de Rooise basisscholen. Meestal zijn er zoveel aanmeldingen dat we moeten loten wie er in de Raad van Elf komt. Als we dan dertien namen hebben, roepen we die jongens bij elkaar en zij kiezen dan de Prins uit hun midden. De Prins zelf kiest op zijn beurt weer de Adjudant.

Niets uitsluiten
Dit jaar was de keuze van het koppel Prins en Adjudant dit jaar nog traditioneel. Er verschenen zoals altijd twee heren op het podium . Maar bij de keuze van de Nar kwam er deze keer een meisje uit de hoge hoed. "Het is niet gezegd, dat daarmee de keuze van een Prinses hierop een logisch gevolg is", zegt Leon. "Maar ik wil het ook zeker niet uitsluiten in de toekomst".

Dolle Bollebal
Naast het organiseren van een groots carnaval voor de Papbuikskes verzorgt de Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode dit jaar alweer voor de derde keer het Dolle Bollebal. "Sinds 2014 hebben we op dinsdagmiddag kinderen en volwassenen met een beperking te gast in de tent. Dat idee werd tijdens een vergadering van de Stichting Papgat door de toenmalige President Ed Steenbakkers geopperd. Daarop keken Henrie van den Elzen en ik elkaar kort aan en we begrepen elkaar meteen. Wij hadden de ruimte en we konden de tijd vrij maken en zo geschiedde. Tijdens het carnaval van 2014 was de dinsdagmiddag voor de eerste keer van deze groep. Dat sloeg aan en het succes van die middag bewees dat we naast de jeugd ook nog een andere doelgroep een geweldig carnavalsfeest konden bezorgen.

Voorverkoop
Vorig jaar verkocht de Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode voor het eerst toegangskaarten in de voorverkoop. Ook dit jaar kan de jeugd hun kaartjes al van te voren kopen. Ze weten dan zeker dat ze niet aan een gesloten deur komen, want in verband met de veiligheid kunnen er maximaal 1300 jongeren in de tent. De voorverkoop van zowel de Passe Partout als de dagkaarten is op zaterdag 17 en 24 januari 2016 van 10.00 tot 14.00 uur bij Mariëndael. Een Passe Partout kost in de voorverkoop 27,50 euro en een dagkaart 6,50 euro. Aan de kassa kost een dagkaart 7,50 euro.