Dr. Brass met uiterst rechts Joost van Genugetn.
Dr. Brass met uiterst rechts Joost van Genugetn.

Crowdfunding klinkt als muziek in de oren….

Cultuur

Crowdfunding is inmiddels een bekend fenomeen. Het wordt door veel bedrijven toegepast. Zelfs in de muziekwereld is het al een tijdje bekend. Onlangs maakte ook oud-Rooienaar Joost van Genugten er kennis mee. Hij speelt in Dr. Brass en om de nieuwe cd te bekostigen zijn ze druk bezig om fans warm te maken. Dus ook Rooi is aan de beurt…

Wie is Joost van Genugten?
"Ik ben een 41-jarige beroepsmusicus, woonachtig in Breda, maar met roots in Sint-Oedenrode. Van mijn 3e tot mijn 24ste woonde ik in Rooi. Daarna heb ik nog jaren bij fanfare Nos Jungit Apollo gespeeld, laag koper lessen verzorgd bij MIK, bandleider geweest bij Jonny T. & the Half Souls en dit jaar als juryvoorzitter van de Rooise Kunst- en Cultuurprijzen 2015 geacteerd. Als tubaïst, dirigent en docent verdien ik al bijna 20 jaar met muziek de kost."

Hoe ben je de muziekwereld ingerold?
"Ik ben eigenlijk altijd met muziek bezig geweest. Mijn ouders en grootouders zongen thuis veel met ons. Daar ligt denk ik een groot deel van mijn basis en interesse in de muziek. Toen ik 8 was ging ik, zoals veel kinderen, naar de muziekschool voor AMV. Daarna heb ik van alles gedaan. Uiteindelijk ging ik op mijn dertiende met mijn moeder naar een repetitie kijken van fanfare Nos Jungit Apollo. Een koperen blaasinstrument leek me erg leuk om te doen. Ik ben toen begonnen op de cornet en na verloop van jaren via de tenortuba bij de bastuba terecht gekomen. De dirigent van de fanfare en mijn docent op de muziekschool waren grote inspiratoren voor mij. Ik ging erg fanatiek studeren, haalde alle diploma's die je maar kon halen op de muziekschool, mocht gaan spelen in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en deed in 1995 auditie aan het Brabants (tegenwoordig Fontys) Conservatorium in Tilburg. Daar heb ik vervolgens 10 jaar gestudeerd. Niet omdat ik het niet kon, maar omdat ik vanuit mijn werk bij het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht, waar ik in 1996 een baan kreeg, de kans kreeg om mij enorm te verbreden. Ik heb daar uiteindelijk bastuba, klassiek trombone, lichte muziek trombone, Harmonie-Fanfare directie gestudeerd en vorig jaar nog een verkorte muziekdocentenopleiding gedaan."

Je speelt bij Dr. Brass. Wat spelen jullie voor muziek?
"Bij Dr. Brass speel ik sousafoon. Het repertoire bestaat grotendeels uit covers van bestaande muziek. Alle arrangementen worden door de muzikanten zelf geschreven. We spelen nu arrangementen van oude- en recente popnummers en spelen we diverse jazz-gerelateerde stijlen."

Vertel eens over de laatste jaren. Het is best hard gegaan. Hoe komt dat?
In het voorjaar 2012 werd ik benaderd door trombonist Ralph Zijlemans of ik zin had om met een stel leuke muzikanten een brassband te beginnen. Doelstelling was om een paar keer te repeteren en vervolgens een paar keer per jaar ergens op te treden, gewoon voor de lol. Dat leek me leuk. Na een bespreking wat we wilden gaan doen volgde al snel een eerste repetitie waarin alle muzikanten eigenlijk meteen razend enthousiast werden van elkaar, en Dr. Brass was geboren. Na de zomer planden we een aantal try-out optredens om het repertoire eigen te worden. Tijdens een promotieweekend namen we een demofilmpje op. Dit filmpje werd snel opgepikt door radio en tv, en voordat we het wisten stonden we in het programma Join the Beat, en werden we uitgenodigd om 's ochtends te komen spelen in het Radio 6 programma Eerst Jaap. Dat was natuurlijk de beste promotie die we konden krijgen, en zodoende draaiden we ons eerste seizoen met een flink aantal optredens. Inmiddels hebben we ook ons tweede seizoen succesvol afgesloten."

Al eens in Rooi opgetreden?
"Het optreden in 2012 in De Ossekop is gedenkwaardig. Ons optreden daar was de afsluiting van een promotieweekend. De avond ervoor had ik de heren een rondleiding langs de Rooise cafés gegeven. Daardoor werd dit één van de zwaarste optredens ooit, haha."

Jullie zijn bezig met een CD. Vertel eens wat over de crowdfunding actie.
"De crowdfundingactie houdt in dat mensen via www.voordekunst.nl een donatie kunnen doen. Voor iedere donatie staat een tegenprestatie. Zo kun je voor €15,- een digitale versie van ons album ontvangen, of kun je voor €25,- een fysiek exemplaar van de cd ontvangen. Hoe meer je doneert hoe exclusiever de tegenprestatie. Dit gaat van een gesigneerd exemplaar tot een plaats voor een bedrijfslogo in de cd hoes, een Dr. Brass t-shirt bij de cd, een VIP behandeling tijdens de presentatie op 3 januari, een muziekarrangement voor een band, en zelfs een avondvullend programma door Dr. Brass behoort tot de mogelijkheden. Doneren kan nog tot 11 december."

Hoe kwamen jullie op het idee van de crowdfunding?
"Een aantal muzikanten van Dr. Brass heeft in het verleden met andere bands leuke muzikale projecten gedaan, die gefinancierd werden via crowdfunding. Zij hadden daar goede ervaringen mee. Naast het feit dat het een mooi middel is om extra aandacht te vragen voor je product, is het een goed alternatief om kunstprojecten te financieren in tijden waarin de overheid veel bezuinigd heeft op cultuur."

Staat er binnenkort nog een optreden in de regio gepland?
"Het eerst volgende optreden dat gepland staat is onze cd presentatie op 3 januari aanstaande. Deze wordt gehouden in Café Bolle in Tilburg. Verder zijn wij als band redelijk afhankelijk van het festival seizoen, dat loopt van april tot oktober. In die periode spelen we ook door het hele land: van Rotterdam tot Arnhem en van Groningen tot Gulpen. En voor komend jaar staan er inmiddels ook opties voor buiten Nederland. We hopen komend jaar weer terug te mogen komen bij bijvoorbeeld Jazz in Duketown, en wie weet zijn we komend jaar wel in de Rooise regio te bewonderen!"