Lezing: 'Van lust spot en zinnelijk genot'

Roois nieuws
Het bestuur van de heemkundige kring “De Oude vrijheid” heeft de heer P.van Hees uit Hilvarenbeek uitgenodigd voor zijn lezing: “Van lust, spot en zinnelijk genot”

In de voordracht wordt een bloemlezing gegeven over de verschillende literaire genres uit de middeleeuwse literatuur, waarbij de nadruk ligt op de kluchtige verhalen de z.g.boerden en de meer moraliserende sproken, kortom op de schelmenverhalen van de late Middeleeuwen. Deze boerden en sproken ontstonden onder invloed van het felle en kleurrijke leven van alle rangen en standen der laatmiddeleeuwse bevolking.

De spreker maakt een vergelijking tussen de literatuur uit de vroege Middeleeuwen met zijn Maria-mirakelen, de lof-en klaagzangen enerzijds en de literaire stroming uit de late Middeleeuwen, de boerden, de sproken en de fabliaux anderzijds.
In het dagelijks leven van de Middeleeuwer ontbrak het niet aan levenskunst. Niets menselijks was de middeleeuwer vreemd.
De voordracht verhaalt over het zinnelijk genieten van alle rangen en standen van boeren, burgers en buitenlui, uit dit zinderende tijdperk.
Deze voordracht van de heer van Hees is op woensdag 31 oktober a.s. In de Knoptorenkerk en begint om 20.00 uur.
Breng gerust een introducé mee.