Afbeelding

“Doe wat moet……….er kome wat wil”

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Dit is de spreuk van de families Van Coehoorn en De Girard de Mielet van Coehoorn. Beide families woonden destijds in kasteel “Dommelrode” en kasteel “Henkenshage” te Sint-Oedenrode.

In 1735 begint de geschiedenis van de Van Coehoorns in Rooi. De familie is een echte soldatenfamilie en de eerste Van Coehoorn komt in het begin van Tachtigjarige Oorlog samen met Willem van Oranje vanuit Duitsland naar de Nederlanden. Coenraad Gideon Baron van Coehoorn van Houwerda ( 1702-1747) koopt het kasteel Dommelrode en mag zich Heer van Dommelrode noemen. Hij is majoor bij de infanterie en raakt in 1747 ernstig gewond tijden een van de gevechten. Hij sterft op 45 jarige leeftijd.

Zijn zoon, Jean Jacques(1734-1785), wordt nu Heer van Dommelrode en baron. Hij begint op veertienjarige leeftijd een militaire loopbaan, maar in 1757 doodt hij tijdens de kermis in Veghel een van de wethouders van Sint Oedenrode in een duel(ging over de vrouw van de Schepen) en vlucht naar Frankrijk om nooit meer terug te keren. Hij brengt het tot Mestre de Camp en Colonel Commandant en sterft op 8 april 1785 in Straatsburg.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag