Afbeelding

Broer van in Rooi begraven soldaat schenkt medailles aan Heemkunde kring

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
In de maanden september en oktober 1944 werd Sint-Oedenrode bevrijd door de Amerikaanse luchtlandingstroepen van de 101st Airborne Division en Britse infanterie. Van de soldaten die deze heldendaad verrichtten, zijn er velen in de gevechten met de Duitse troepen gesneuveld. Op een deel van de Rooise begraafplaats achter de Sint-Martinuskerk liggen 23 van deze dappere Britse bevrijders begraven. Jaarlijks herdenkt de Gemeente Sint-Oedenrode dat deze jonge mannen die voor het merendeel ongeveer 20 jaar oud waren, hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

Eén van hen is Raymond Edward Adams. Raymond werd geboren in Fleetwood, een vissershaven in het Noodwesten van Engeland, waar hij met zijn grootvader, ouders, twee zussen en zijn broer Kenneth, woonde. Achttien jaar oud werd hij opgeroepen voor de militaire dienst en ingedeeld bij de Royal Artillery.

Kort na D-Day vocht hij in Frankrijk en België. In Nederland nam zijn eenheid deel aan Operatie Colin, een onderdeel van Operatie Pheasant. In de nacht van maandag 23 oktober 1944 begon de grote aanval en rukte de 51ste Highland Divisie op in de richting van Schijndel. In de avond van de 24ste oktober 1944 raakte Raymond zwaar gewond toen hij in de Geelders op een S-mijn trapte. Hij is toen overgebracht naar het noodhospitaal in Sint-Oedenrode, waar hij aan zijn verwondingen is bezweken. Zijn lichaam werd in Sint-Oedenrode op het kerkhof begraven, bij de Sint-Martinusberg.

Zijn drie compagniemedailles – de Frankrijk-en Duitsland-Ster, de 1939-1945 Ster en de Zilveren Oorlogsmedaille 1939-45 werden na de Tweede Wereldoorlog postuum aan Raymond toegekend en aan zijn ouders toegestuurd. Deze drie compagniemedailles schenkt de broer van Raymond, de heer Kenneth Adams, namens de familie Adams, aan de bevolking van Sint-Oedenrode als blijk van waardering voor de voortdurende zorg voor de oorlogsgraven en de vriendschap die de familieleden vele jarenlang tijdens hun bezoeken aan Sint-Oedenrode hebben ondervonden. Met name is de familie Adams de familie Van der Linden en mevrouw Van Oers erkentelijk voor de vriendschap die zij van hen hebben ondervonden . Hun grote dank gaat ook uit naar de heer en mevrouw Louis en Jeannie Kleijne.

De overdracht van deze medailles zal plaatsvinden op zaterdag 28 april 2012 om 14.00 uur. De heer Adams zal de medailles van zijn gesneuvelde broer overdragen aan het bestuur van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid in het Sint-Martinushuis aan de Markt.